Economia

Observar i adaptar-se a l’emergència climàtica

A partir de l’anàlisi de dades de satèl·lit i l’elaboració d’algorismes, Lobelia Earth ofereix serveis climàtics a administracions i empreses privades

La firma participa en grans aliances científiques internacionals

L’emergència climàtica ens obligarà a no defallir en un esforç d’adaptació contínua, i per fer aquest exercici caldrà fer una observació acurada de l’entorn, extreure’n dades que, per qualitat i quantitat, ens ajudin a prevenir l’augment del nivell del mar, els incendis, la pèrdua de collites, l’escassedat d’aigua o a dissenyar estratègies per evitar que s’aboqui plàstic al mar.

L’empresa Lobelia Earth, una spin-off d’IsardSAT, firma amb un recorregut important en el camp de l’observació de la Terra, desenvolupa serveis climàtics tot elaborant models propis de dades d’observació a partir de satèl·lits.

Com explica la seva directora, l’oceanògrafa Laia Romero, cofundadora de la companyia amb Guillermo Grau, el director tècnic, “les dades ho són tot, passat, present i futur, i nosaltres les fem servir amb els algorismes de precisió com a eina, per endinsar-nos en l’avaluació del risc climàtic”. L’equip de disset persones que forma Lobelia Earth el componen oceanògrafs, físics, matemàtics, desenvolupadors de programari i enginyers de telecomunicacions, un grup prou heterogeni “per poder aportar coneixement en programari, intel·ligència artificial i algorismes”, diu Romero. L’empresa, en la seva tasca d’avaluació de vulnerabilitats i oportunitats que genera el canvi climàtic, divideix la seva activitat, gairebé al 50%, entre serveis a empreses i la participació en grans projectes internacionals que apleguen col·laboradors d’arreu. Lobelia Earth té la intenció d’acabar l’any amb un volum de negoci d’1,5 milions d’euros. Tot i que vol seguir formant part de grans aliances, on pot lluir millor el coneixement adquirit en la lectura de les dades climàtiques, vol créixer per la via dels serveis i el producte i oferir el seu programari de riscos climàtics a les empreses. Així mateix, també volen fer créixer els serveis operacionals com prediccions sobre la humitat del sòl i les probabilitats de sequera, que poden ser útils, per exemple, per a una asseguradora que necessita fer previsions sobre rendiments de cultius.

Lobelia Earth també està molt còmoda col·laborant amb grans organitzacions socials com ara Oxfam, amb la qual està desenvolupant un projecte sobre el potencial de captura del CO2 dels boscos d’una àrea del Sahel, amb 49 comunitats locals implicades. En aquest cas, al processament de les dades de satèl·lit hi han afegit, com a innovació, “la tecnologia blockchain, que ofereix traçabilitat als donants que vulguin certificar que la seva contribució esdevé recurs ecològic”. Un altre projecte de gran abast, consisteix a monitorar la sequera mitjançant satèl·lits i intel·ligència artificial en més de quaranta països per prevenir plagues de llagostes (projecte desenvolupat amb la FAO), escassedat d’aigua o incendis, entre altres contingències. Una altra iniciativa important és l’elaboració d’una base de dades de deixalles de plàstic marines, perquè els científics puguin contribuir a la cerca d’accions de recollida del residu. En aquest projecte, que s’anomena Ocean Scan, Lobelia Earth treballa braç a braç amb ESA, NASA i NOAA, entre altres grans estructures multilaterals. Un altre exemple del tipus d’associació que cerca és Impetus, un projecte de la UE coordinat per Eurecat en què es crearà un espai de dades perquè diverses regions d’Europa puguin compartir informació i experiències per desenvolupar estratègies d’adaptació i mitigació del canvi climàtic. Els socis a Catalunya són el Departament d’Acció Climàtica, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Girona. A Lobelia Earth, que forma part d’entitats com la Coalició per la Inversió en Clima Resilient (CCRI, per les seves sigles en anglès), els preocupa especialment que la dada física, els canvis que s’esdevinguin al clima, “es tinguin en compte a l’hora de fixar un model econòmic”: “La inversió que és eficient en termes de clima assoleix un benefici més alt, cada dòlar d’una inversió resilient en té cinc de retorn.”

Experts en aigua, analistes de l’aire

A Lobelia Earth els agrada presentar-se com a experts en l’observació de l’aigua com a recurs, en l’anàlisi de cabals de rius i en risc d’inundacions. “És la nostra especialitat, perquè és on les dades procedents del radar tenen més valor afegit.” I de l’ofici adquirit en prediccions per gestionar millor el recurs hidràulic s’arriba al seguiment de la qualitat de l’aire. Els ciutadans de Barcelona i Madrid tenen a la seva disposició Lobelia Air, una aplicació web que cartografia les concentracions de NO2 i PM10 a peu de carrer. En aquest projecte, Lobelia Earth ha treballat amb el Centre Meteorològic dels Països Baixos, que s’ha guanyat un gran prestigi en aquest camp, en l’elaboració d’algorismes que prediuen l’evolució de la qualitat de l’aire. Com diu Laia Romero, “són dades útils, per exemple, per dissenyar superilles que apaivaguin els efectes de la contaminació atmosfèrica, per tant, tenen un recorregut comercial clar”. I també poden ser una eina perquè plataformes veïnals com Eixample Respira puguin reforçar els seus arguments de denúncia de la mala qualitat de l’aire en aquesta àrea de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.