Economia

banc central europeu

El BCE puja els tipus d’interès en 50 punts bàsics per primer cop en onze anys

És el doble de l’esperat

És una mesura que s’acorda per controlar la inflació

El Banc Central Europeu ha pujat els tipus per primera vegada en onze anys i ho ha fet en 50 punts bàsics, per tercera vegada a la seva història.

Aquest ha estat un moviment històric, el primer a l’alça des del 2011, amb què posarà fi a l’era de taxes negatives que estan a l’arrel de l’onada d’inflació actual que recorre les economies de tot el món. La inflació de la zona de l’euro es va situar al juny al 8,6%.

Així, el Consell de Govern del BCE ha decidit elevar tres tipus d’interès oficials del BCE en 50 punts bàsics. En conseqüència, el tipus d’interès de les operacions principals de finançament i els tipus d’interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit augmentaran fins al 0,50%, 0,75% i 0,00%, respectivament, amb efectes a partir del 27 de juliol del 2022.

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha explicat aquest dijous que augmenten les pressions sobre els preus en un moment en què l’economia s’alenteix.

Anteriorment, el BCE ja havia decidit incrementar els seus tipus d’interès al mig punt percentual fins al 0,50%, i va aprovar un instrument perquè no es disparin les primes de risc d’alguns països de la zona de l’euro.

Aquesta és la primera pujada dels tipus d’interès des de juliol de 2011.

L’euro es desinfla i es deprecia després de la pujada de tipus del BCE

L’euro, que ha arribat a apreciar-se gairebé un 0,9% després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi anunciat una pujada dels tipus d’interès al mig punt, la major en vint-i-dos anys, es desinfla i cau un 0,19% fins a canviar-se a 1,0163 dòlars.

Segons les dades de Bloomberg consultats per Efe, l’euro ha arribat a apreciar-se gairebé un 0,9%, fins a canviar-se a 1,0278 dòlars, immediatament després que el BCE anunciés l’increment del preu dels diners.

No obstant això, una hora després, a les 15.30 hores, la moneda comuna es deprecia respecte al “bitllet verd” i es canvia a 1,0163 dòlars.

Adicae, sobre la pujada de tipus del BCE “És més un suport a la banca que no pas una mesura contra la inflació”

L’Associació (Adicae) ha criticat la pujada de tipus d’interès anunciada aquest dijous pel Banc Central Europeu (BCE) del 0,5%, el doble del previst, tot assegurant que és “més un suport a la banca que no pas una mesura contra la inflació”. En un comunicat, l’entitat ha advertit als consumidors que “no es deixin portar per la campanya de missatges especulatius” que els puguin induir a prendre decisions no informades sobre contractació o canvis en hipoteques. L’associació ha destacat que la banca “ja s’havia avançat a pujar les hipoteques i forçant l’Euribor fins a més de l’1% en què està situat avui”.

A parer d’Adicae, a més, l’increment del tipus oficial del BCE “respon més a la mateixa pressió i interessos d’una banca que aspira a ampliar els marges i continuar cobrint els balanços que no pas a una efectiva mesura de control de la inflació”.

Asufin preveu que “la decisió” del BCE d’apujar els tipus impulsi l’Euríbor a l’1,5% aquest any

L’Associació d’Usuaris Financers (Asufin) ha assegurat que l’augment de tipus d’interès del 0,5% que ha anunciat el Banc Central Europeu (BCE) accelerarà la pujada de l’índex de referencia de les hipoteques, l’Euribor que en només 7 mesos ha passat d’estar en terreny negatiu a vorejar l’1% –0,94 %, en cotització d’aquest dijous–.

Segons les previsions de l’entitat, l’indicador tancarà l’any a l’1,5% i les pujades es faran paleses especialment a partir de l’agost, quan es renovin les hipoteques amb el tancament del juliol. Asufin ha aconsellat als clients d’hipoteques variables que arrosseguen diferencials molt alts de la bombolla financera, del 2% i fins al 3% que renegociin amb la seva entitat o en altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.