Economia

Proposta de nous impostos: 4,8% del benefici per interessos dels bancs i 1,2% del volum de negoci de les energètiques

En total l’executiu espera que permetin recaptar 7.000 milions d’euros en dos anys

PSOE i Podem registren al Congrés les iniciatives que afecten als beneficis extraordinaris de les grans energètiques i la banca

PSOE i Podem han registrat al Congrés dels Diputats les propostes de creació de nous impostos als beneficis extraordinaris de les grans empreses energètiques i la banca. Segons les iniciatives, l’impost a les energètiques serà de l’1,2% sobre l’import net de la xifra de negocis. No afectarà les empreses amb facturació inferior a 1.000 milions d’euros, i l’executiu espera que aporti 2.000 milions l’any, és a dir 4.000 milions en dos anys. L’impost a les entitats de crèdit serà un gravamen del 4,8% sobre l’import net o el marge d’interessos o de comissions. Afectarà les entitats que superin els 500 milions d’euros en interessos o comissions, i preveu recaptar prop de 1.500 milions l’any, 3.000 milions en dos anys. En total son 7.000 milions en dos anys.

Els projectes inclouen la prohibició que la banca i les energètiques traslladin els impostos als seus clients, i deixarà el control en mans del CNMC, en el cas de les energètiques, i del Banc d’Espanya en el cas de les entitats financeres.

L’impost a les energètiques afectarà els grups que facturen més de 1.000 milions d’euros anuals, i permetrà que l’Estat recapti prop de 2.000 milions d’euros anuals durant els dos exercicis en què l’executiu preveu mantenir actius aquests tributs. L’impost a la banca gravarà els interessos i les comissions de les entitats.

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha afirmat que els dos impostos a les energètiques i a la banca busquen millorar la despesa social en un moment en què moltes famílies reben l’impacte dels efectes de la guerra i alhora hi ha empreses que obtenen beneficis extraordinaris multimilionaris.

“Nosaltres entenem que no hi ha justícia social si no hi ha justícia fiscal”, ha afirmat en roda de premsa al Congrés, on ha recordat que aquests són impostos “temporals” que s’aplicaran els anys 2023 i 2024 sobre sectors que es troben “en una situació mot millor” fruit de l’increment de preus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona