Economia
Falten mil cambrers
Alguns bars i restaurants redueixen lespai de les terrasses davant la falta de personal que atengui els clients
Retallar l’espai de les terrasses, reduir l’horari d’obertura o fixar els menjars en una forquilla horària per poder atendre correctament el client són algunes de les mesures que està duent a terme el sector de l’hostaleria i la restauració de les comarques gironines per fer front a la manca de cambrers que tornen a patir aquest estiu. La Unió d’Hotelers de la Costa Brava Centre calcula que els calen, com a mínim, mil professionals.
“Hem fet un país amb una gran oferta gastronòmica però ens costa portar-la a taula. Això està provocant que molts establiments hagin de reduir els serveis que ofereixen. Tot plegat és incoherent”, assegura Martí Sabrià, gerent de la Unió d’Hotelers.
En els darrers anys, el sector amb l’ajuda de les administracions ha dut a terme diverses mesures per solucionar aquesta falta de cambrers, com la contractació d’immigrants des del seu país d’origen. “Fa quatre anys van intentar portar un contingent de Romania, no va anar bé perquè no tenien un coneixement mínim de l’idioma ni de la professió”, diu el gerent dels hotelers. “Aquest col·lectiu s’adapta millor a la cuina”, afegeix.
Professió “digna”
Tot i així, el sector reconeix que la majoria de persones que estan cobrint aquestes vacants són immigrants. L’altre gran col·lectiu està format pels estudiants. “El problema és que els joves no s’ho prenen com una professió de futur, sinó com una feina per ajudar a pagar els estudis o algun viatge a l’estranger”, alerta Sabrià.
Ni hotelers ni restauradors acaben d’entendre per què costa tant trobar cambrers. Defensen que és una professió molt digna i ben remunerada. “No acabo de trobar l’explicació que la gent vulgui treballar de manobre o de transportista i no de cambrer ”, es pregunta el portaveu dels hotelers. Una de les solucions que apunta el sector per sortir d’aquest pou és la creació d’escoles d’hostaleria als municipis on es genera l’oferta. “Des de les escoles s’ha d’ensenyar a la gent que porta temps vivint aquí”, puntualitza Sabrià.
“Hem fet un país amb una gran oferta gastronòmica però ens costa portar-la a taula. Això està provocant que molts establiments hagin de reduir els serveis que ofereixen. Tot plegat és incoherent”, assegura Martí Sabrià, gerent de la Unió d’Hotelers.
En els darrers anys, el sector amb l’ajuda de les administracions ha dut a terme diverses mesures per solucionar aquesta falta de cambrers, com la contractació d’immigrants des del seu país d’origen. “Fa quatre anys van intentar portar un contingent de Romania, no va anar bé perquè no tenien un coneixement mínim de l’idioma ni de la professió”, diu el gerent dels hotelers. “Aquest col·lectiu s’adapta millor a la cuina”, afegeix.
Professió “digna”
Tot i així, el sector reconeix que la majoria de persones que estan cobrint aquestes vacants són immigrants. L’altre gran col·lectiu està format pels estudiants. “El problema és que els joves no s’ho prenen com una professió de futur, sinó com una feina per ajudar a pagar els estudis o algun viatge a l’estranger”, alerta Sabrià.
Ni hotelers ni restauradors acaben d’entendre per què costa tant trobar cambrers. Defensen que és una professió molt digna i ben remunerada. “No acabo de trobar l’explicació que la gent vulgui treballar de manobre o de transportista i no de cambrer ”, es pregunta el portaveu dels hotelers. Una de les solucions que apunta el sector per sortir d’aquest pou és la creació d’escoles d’hostaleria als municipis on es genera l’oferta. “Des de les escoles s’ha d’ensenyar a la gent que porta temps vivint aquí”, puntualitza Sabrià.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.