Economia

L’economia es revifarà el segon semestre del 2023

La Cambra de Barcelona alerta d’un alentiment durant els pròxims mesos

Rebaixa un punt la previsió de PIB per a l’any vinent, fins a l’1,6% per la inflació disparada i la pujada de tipus del BCE

L’economia catalana afronta un període d’alentiment, o fins i tot d’estancament, que no es reactivarà fins al segon semestre de l’any que ve, sempre que es pugui controlar la inflació. Així ho creuen els experts de la Cambra de Comerç de Barcelona, que ahir va rebaixar un punt percentual la previsió de PIB per a l’exercici vinent fins a deixar-lo en un 1,6%.

Ara mateix, va recordar el director del Centre d’Estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, llars i empreses estan patint els efectes de la inflació disparada, lligada a la crisi energètica al seu torn vinculada a la guerra a Ucraïna. I tot i que el turisme creix i manté el seu dinamisme, les indústries pateixen cruament els increments de costos, especialment les de petites dimensions.

En vista de la informació disponible, i dins d’aquesta les expectatives de les empreses o els mercats de futurs, Rovira confia que l’increment dels preus “estigui arribant al pic”, i que al llarg de l’any vinent i el següent la inflació es vagi moderant, en part gràcies a la política monetària del BCE. Tot i que les pujades de tipus “tenen un cost elevat en termes de creació d’ocupació, d’inversions, etc., posen les condicions perquè la inflació provocada per la manca d’oferta no passi de transitòria a estructural”, va recalcar el responsable d’estudis de la Cambra. Rovira va insistir que “ni els salaris ni els marges empresarials són responsables de la inflació que estem patint, que és essencialment importada”.

Tant l’analista com la presidenta de la institució, Mònica Roca, es van mostrar relativament optimistes sobre eventuals efectes de segona volta en la inflació, és a dir, que passi de conjuntural a estructural, i van valorar “la “moderació salarial que mostren els convenis col·lectius”. Roca es va mostrar partidària que els salaris mantinguin la capacitat adquisitiva, però va insistir que “cal anar amb compte sobre com s’hi arriba” i va defensar els pactes de rendes que es van signant en els diferents sectors d’activitat.

Nova inversió estrangera: MPS s’eixampla

L’empresa americana de semiconductors MPS (Monolithic Power Systems) ampliarà les instal·lacions a Catalunya amb una inversió de 12 milions i preveu crear 150 nous llocs de treball. La companyia augmentarà en 1.200 metres quadrats el centre de disseny de semiconductors de la capital catalana i construirà un nou edifici de 3.000 metres quadrats a l’Hospitalet de Llobregat, que estarà operatiu el 2024. La seu catalana de MPS serà la més gran de l’empresa a Europa i comptarà amb 240 empleats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA