Nylstar vol acomiadar 24 dels 84 treballadors que té
El comitè d’aquesta empresa tèxtil de Blanes fa públic que la direcció mantindrà el nombre d’acomiadats
L’accionariat diu que les dificultats s’han agreujat amb el preu de l’energia
L’empresa tèxtil Nylstar de Blanes preveu acomiadar 24 dels 84 treballadors que té, segons l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) presentat per la direcció a mitjan desembre passat després de la darrera negociació. Ahir es va dur a terme l’assemblea per decidir quines mesures s’adopten davant la negativa de l’empresa a debatre opcions alternatives, arran de l’ERO presentat, €i es va acordar convocar una concentració davant la factoria dijous vinent.
Segons informa l’ACN, el comitè d’empresa alerta que la direcció no ha canviat de posició i que mantindrà els acomiadaments. En aquest sentit, critica la decisió i anuncia mobilitzacions. “Ens crida l’atenció que tots siguin personal directe de producció.” Per la seva banda, el principal accionista de l’empresa, Alfons Cirera, diu que la situació al sector industrial és “molt difícil” i que els preus de l’energia ho compliquen tot encara més. En aquest sentit, diu que “l’única sortida” que tenen és desenvolupar especialitats. La darrera reunió entre les parts tindrà lloc demà passat.
El comitè d’empresa de Nylstar, que està format pels sindicats CCOO, UGT i Domum, ha denunciat aquesta la situació en un comunicat fet públic. Els representants dels treballadors diuen que durant el període de negociació l’empresa no ha argumentat per què es vol acomiadar aquests treballadors i l’acusen de “falta de projecte industrial”. En aquest sentit, diuen que les decisions que ha pres el principal accionista han estat “reduir dràsticament la producció de la planta de Blanes”. “Per als treballadors, la política industrial implementada per l’accionista principal des de l’any 2016, basada a fer fils molt tècnics i d’alt valor afegit, avui dia, només ha demostrat ser un fracàs, i aquest fracàs és el que està provocant la nova reducció de plantilla, que deixa l’empresa amb 60 treballadors i una producció de 60 tones al mes”, afirmen. En aquest sentit, asseguren que quan l’any 2015 es va decidir canviar el model productiu “l’empresa estava produint 1.300 tones al mes i tenia una plantilla de més de 200 treballadors”. “Avui en dia la franja de mercat dels fils tècnics que pretén fer l’empresa no dona per a més d’unes 60 tones al mes; aquesta és la mateixa franja en què s’ha estat movent des del 2016, i en la previsió de negoci presentada per l’empresa, que arriba fins al 2027, el volum més alt és de 70 tones al mes”, critiquen. Per a la part social, però, aquest volum de producció és “totalment insuficient” i diuen que fa temps que proposen a la direcció que, ja que no vol ampliar el volum de producció, “integri els següents passos d’elaboració a la planta, que són estiratge, texturat o teixidura: això ajudaria a tenir càrrega de treball i hauria de permetre continuar creant llocs de treball en lloc de destruir-los”. El principal accionista, Alfons Cirera, manté que “l’única sortida” que tenen empreses com la seva és desenvolupar especialitats “de valor afegit”.