Economia

Les hipoteques ja representen el 71% del total dels crèdits, quan el 1998 eren el 45,2%

Immobiliari

La patronal catalana Foment del Treball va presentar ahir el primer número d'una nova col·lecció d'estudis, titulat Política monetària, creixement i endeutament. Aquest treball explica que l'endeutament a Espanya ha passat d'un 147,7% del PIB el 1998 a un 236,6% fins al setembre del 2007.
Creix amb més força el deute a llarg termini (majoritàriament, hipoteques), que es va multiplicar per 4,6 en el període de temps analitzat. Representa el 71% del total d'endeutament el 2007, quan el 1998 només el 45,2 del deute eren hipoteques.

L'estudi afirma que aquest increment del deute es deu al creixement econòmic, a l'augment de l'ocupació i de la xifra d'empreses, i al manteniment dels tipus d'interès. L'endeutament de les famílies i les institucions no lucratives al servei de les llars es va multiplicar per 3,9 entre 1998 i el primer semestre del 2007, amb una pujada de 4,1 punts en les hipoteques.

En els crèdits a curt termini (fonamentalment, préstecs al consum) la pujada que es va registrar en aquest període va ser de 2,4 punts. El valor global dels crèdits registrats a les empreses s'ha multiplicat per 4,4 entre 1998 i 2007. Aquest repunt es deu, segons l'informe, al descens del tipus d'interès en aquest període, i també a l'increment constant en el nombre d'empreses que s'han creat des del 1998.

Crisi internacional
Pel que fa al deute de les administracions públiques, va passar del 63,2% registrat el 1998 fins al 39,7% del 1996. El director executiu de Foment, Joaquín Trigo, va considerar que la situació financera internacional "ha afectat, però no infectat" l'Estat espanyol.

Tot i això, Trigo va assenyalar que, davant la crisi financera internacional i les previsions econòmiques a la baixa, són necessàries reformes estructurals que facilitin la competitivitat de les empreses. Aquest directiu va afirmar que els impostos que paguen les empreses, en percentatge d'ingressos, són més alts que la mitjana de la UE.

Als EUA la Reserva Federal injecta líquid al sistema perquè es puguin pagar els crèdits i perquè els bancs no es vegin afectats per impagaments de crèdits d'alt risc. A Europa, en canvi, s'està endurint l'accés al crèdit. El president de la comissió d'economia de Foment, José Luis Cabestany, va apostar per millorar la competitivitat de les empreses perquè guanyin més i puguin pagar els crèdits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Girona és una de les demarcacions de l’Estat on es venen més hotels

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR