Economia

La crisi afectarà l'Estat més que al conjunt d'Europa

Estudi

Sembla que ningú pot aturar el constant degoteig de males notícies pel que fa a les perspectives econòmiques. Ahir mateix, la Fundació de les Caixes d’Estalvis Espanyoles (Funcas) ha publicat un estudi que revisa a la baixa en dues dècimes més la previsió de creixement per al PIB espanyol per a aquest any, fins a un 2,5%, taxa que cau fins al 2,1% el 2009.
Les xifres finals, que resulten de la mitjana d’un panel elaborat a partir de diversos serveis d’estudis econòmics de prestigi de l’Estat, provenen de la sensació de tots els experts que l’alentiment econòmic afectarà Espanya més de ple que a la resta d’Europa. La previsió del 2,5% coincideix amb la de diversos organismes internacionals, com l’OCDE, però dista força del 3,1% oficial sobre el qual ha de desenvolupar els pressupostos generals el govern central.

Algunes de les claus d’aquesta evolució seran la frenada de fins a tres punts percentuals en la demanda interna en general i en la inversió en béns d’equip o empresarial en particular, que es moderarà “de forma notable”. Paral·lelament l’estudi remarca el creixement negatiu, una dècima, de la inversió en construcció.

No hi ha relleu
I és precisament des del punt de vista sectorial que també hi ha mals auguris. Els experts de Funcas estan persuadits que la indústria, fins ara la gran esperança de relleu per a una construcció en hores anèmiques, no captarà prou activitat per pal·liar la crisi immobiliària.

Pels economistes consultats, la indústria arrossega ja des de final de l’any passat una acusada “tònica” a la baixa. Funcas recorda que, en termes corregits de calendari, la pèrdua de dinamisme de la indústria s’ha manifestat en el pas del 3,9% del 2006 a l’1,9% del 2007. En aquest sentit, l’estudi creu que la tendència persistirà aquest exercici i el vinent, amb creixements mínims que vorejaran l’1%.

L’única escletxa d’esperança per a Funcas és que, a parer dels seus experts, els tipus d’interès "es mouran a la baixa”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.