Economia

Empresaris i institucions coincideixen amb el Cercle d'Economia en la falta d'autoexigència de part de l'empresariat

Suport pràcticament unànime el d’ahir per part dels diversos estaments del país al document del Cercle d’Economia difós dilluns. L’Opinió d’actualitat instava a prendre consciència de l’embadaliment d’algunes empreses catalanes davant la globalització, inacció que, van denunciar, ha contribuït a l’esllanguiment de l’economia catalana en comparació amb les seves competidores europees.

Els primers a assentir davant de la crida a capítol del Cercle van ser precisament els empresaris. El president de Repsol YPF, Antoni Brufau, va celebrar que el club econòmic presidit per José Manuel Lara hagi obert aquest debat i va fer una crida a abandonar el proverbial seny català i reconvertir-lo en “risc, ambició i resultats positius”.

Suggeriments
N’hi va haver que a l’autoanàlisi hi van afegir algunes receptes. L’advocat Emili Cuatrecasas, soci del bufet Cuatrecasas, en la mateixa línia del document del Cercle, va trobar vital la professionalització de les empreses familiars per evitar que aquestes desapareguin, com “la majoria dels grans llinatges de finals del XIX i principi del XX”, al contrari del que ha passat a la resta d’Espanya, “on el teixit empresarial és molt més nou”.

Cuatrecasas també va lamentar la pèrdua de la marca Catalunya i va suggerir imitar el cas de les multinacionals suïsses que van crear un think tank per revifar l’esperit suís. Per l’advocat, però, convé evitar la rivalitat Madrid-Barcelona i substituir-la per una aliança entre les dues capitals.
Al seu torn, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va elogiar l’oportunitat de la reflexió del Cercle i la va qualificar de “molt profunda i adient en la conjuntura econòmica global”.

Els matisos van arribar de la banda de les patronals. Fonts de Foment, on pocs dies abans el seu president, Joan Rosell, s’havia sumat a la reivindicació d’un tracte envers Catalunya igualitari amb el d’altres territoris de l’Estat, van destacar que “la reivindicació i l’autocrítica poden coexistir”, un discurs pràcticament idèntic que el del president de Pimec, Josep González, que no veu “contradicció, sinó complementarietat” en la denúncia i l’assumpció de responsabilitats. Totes dues puntualitzacions sortien al pas de la crítica al “victimisme” que constava en l’Opinió del Cercle.

La mateixa direcció
El govern, per boca del responsable de Política Territorial, Joaquim Nadal, va apreciar la reacció dels agents socials i va celebrar que “vagin totes en la mateixa direcció d’assumir els propis errors i de proposar solucions” als problemes “perquè es portin a terme des de Catalunya”. Per ell, es tracta que el país recuperi el seu lideratge i, en definitiva, la confiança en ell mateix per veure el futur amb optimisme”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.