Economia

Les cooperatives d'habitatges s'alien

Immobiliari

El desenvolupament per tot Catalunya de més de 50 àrees residencials estratègiques -zones de ràpida tramitació urbanística i amb el 50% del sostre protegit- és una iniciativa molt llaminera i que manté el conjunt del sector immobiliari català a l'expectativa en aquests moments difícils. Fins al 2016 s'aixecaran un mínim de 50.000 vivendes en aquestes zones, la meitat amb algun tipus de protecció.
Per accedir amb més facilitat a aquest sòl, les principals cooperatives d'habitatge de Catalunya s'han aliat sota el nom de Valuaris i preveuen destinar aquest any 60 milions d'euros a la compra de solars. Habitatge Entorn (del sindicat CCOO), Llar Unió Catalònia (de la UGT), Habitatge Social (de la central USOC), Lloc Nou, Proha i Per Font, que sumen prop del 90% dels habitatges en règim cooperatiu a Catalunya, són els grups integrats en aquesta cooperativa de segon grau.

Aquest any preveuen lliurar 1.235 habitatges, encara que té capacitat per construir-ne fins a 7.000 d'anuals sempre que tingui accés a sòl. "Entre el 50% i el 70% dels habitatges que construirem haurien de ser de protecció", va dir ahir Pere Esteve, president de Valuaris, en la presentació del projecte mentre assegurava que construeixen pisos a "preu de cost".

Els grups integrats a Valuaris tenen prop de 2.500 socis -particulars que esperen el lliurament d'un habitatge- i una llista d'espera per entrar a formar part de la cooperativa de 10.000 persones. Al llarg de la seva existència, les sis cooperatives aliades a Valuaris han promogut uns 10.000 pisos però esperen que el Pla Nacional per l'Habitatge els permeti fer en els propers anys un important salt endavant.

Recerca
Un dels pilars del nou grup pretén ser la innovació en el camp de l'habitatge i, en aquest sentit, estudia la creació d'un nou model d'accés a una vivenda en cessió d'ús. És a dir, un particular podrà fer servir -"a preu de lloguer assequible", va dir Esteve- un habitatge al llarg de tota la seva vida, encara que la propietat continuï en mans de la cooperativa.

"És un model que estem estudiant i que volem presentar en les properes setmanes", va indicar Serra, que va afegir que el sistema comportarà canvis en l'actual llei de cooperatives de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.