Economia

Jornada negra a les borses

Els índexs de referència dels principals mercats d'Europa han finalitzat la negociació amb importants descensos

L'Íbex-35 ha tancat la jornada amb el descens més gran des del 15 de març del 2004, quan va caure un 4,2%. Avui ha restat un 3,7%, s'ha situat per sota de la cota psicològica dels 14.000 punts, i ha perdut en un sol dia tots els guanys de l'any. Ni un sol valor ha acabat la sessió en números verds.

Ningú sap encara en els mercats fins a on pot arribar la profunditat de la crisi d'hipoteques d'alt risc (les anomenades 'subprime'), tot i que, de moment, ja ha aconseguit que l'índex de referència a la borsa espanyola iniciï demà l'última sessió de la setmana en els 13.979,7 punts.

La jornada, però, ha estat negre a les dues bandes de l'Atlàntic. Els principals mercats europeus han finalitzat la negociació amb forts descensos. En concret, l'índex de la Borsa de Frankfurt, el Dax, ha restat un 2,3% fins als 7.270,07 punts, el selectiu Footsie de Londres s'ha anotat una baixada del 3,5% arribant als 5.893,50 punts, i el Cac-40 francès ha tancat amb un retrocés del 2,9% en els 5.279,95 punts. Per la seva part, Wall Street també ha obert a la baixa, amb un descens de més d'un punt percentual en tots els seus indicadors.

En aquest context les intervencions dels bancs centrals se succeixen, i encara que sembla que el Banc central Europeu (BCE) ha aturat les seves injeccions de liquiditat, la Reserva Federal nord-americana (Fed) i el Banc de Japó han realitzat noves injeccions de capital: 8.948 milions d'euros (12.672 milions de dòlars), la primera, i 2.570 milions d'euros (400.000 milions de iens), la segona.

Amb tot, la Comissió Europea ha iniciat una investigació sobre les agències de 'rating', aquelles que van certificar el risc que suposava per alguns fons d'inversió les seves inversions en hipoteques d'alt risc considerades ara com “deute tòxic”.

En el mercat de divises, l'euro ha perdut posicions davant el dòlar i al tancar la sessió el canvi entre les dues monedes ha quedat fixat en 1,3403 unitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.