Economia

L’economia circular, clau en la transició sostenible

Ser una empresa sostenible aporta més competitivitat i diferenciació

L’economia circular és una prioritat per al govern i la UE per abordar el canvi climàtic, però també per assolir la reactivació econòmica, amb més llocs de treball i productivitat, a més d’altres problemes d’arrel social que tenen a veure amb una millora de la qualitat de vida de la població.

Des de Banc Sabadell consideren que cal acompanyar amb recursos les empreses perquè repensin el seu procés productiu, incloent la gestió dels residus –des de l’ecodisseny i la gestió amb proveïdors–, a més de facilitar l’adopció d’una tecnologia sostenible que esdevingui madura per competir en preus.

L’entitat ofereix acompanyar l’empresa en la recerca de solucions de circularitat i sostenibilitat en general, tot oferint assessorament especialitzat i tot adaptant el finançament a les finalitats sostenibles en matèria de construcció, eficiència energètica, mobilitat, agricultura, gestió de l’aigua i la contaminació i circularitat, entre d’altres. Banc Sabadell també pot oferir un finançament generalista vinculat a compromisos ambientals i socials, a més d’oferir solucions de clau en mà, com per exemple la rehabilitació d’edificis i l’autoconsum fotovoltaic.

L’estalvi de costos és un dels principals estímuls de l’economia circular a les pimes, però cal introduir incentius de mercat, com ara subsidis i impostos, que facilitin la transició ecològica. Val a dir que ser una empresa sostenible aporta més competitivitat i diferenciació respecte dels competidors, i que ofereix més possibilitats de ser elegit en concursos de les administracions públiques o de rebre subvencions. En aquest sentit, Banc Sabadell, en col·laboració amb socis de referència, posa a disposició una plataforma de consulta en la identificació i gestió d’ajudes, a més d’acompanyar en el finançament anticipant i/o complementant els imports i oferint garanties davant l’administració.

Nogensmenys important és l’empresa que adopta els principis de la circularitat, ja que d’aquesta manera es posiciona com a possible proveïdor d’empreses que han adquirit l’obligació de reportar el compliment dels criteris ESG.

Els beneficis de l’adopció de la circularitat són clars i es tradueixen en noves oportunitats i models de negoci, en què l’ús de recursos s’optimitza. Per exemple, en un sector econòmic com ara el tèxtil, amb l’economia circular s’incrementa l’ús de materials orgànics, d’impacte menor, i de la roba reciclada. En el cas de les papereres, una nova solució sostenible ha estat l’ús de biomassa com a font d’energia. En altres sectors industrials, talment com la siderúrgia o el ciment, també veiem com es fa servir el material reciclat com a matèria primera.

La circularitat també és present en la valorització de residus, com passa amb el biometà, en què hom reaprofita i monetitza un residu per aconseguir una font d’energia renovable il·limitada, i així assolir un balanç neutre en emissions de CO2.

Cal recordar que Banc Sabadell participa amb capital en projectes en energies renovables i noves tecnologies, amb l’objectiu d’avançar per fer bancaritzables tecnologies que són imprescindibles per a la transició ecològica. Des de Sinia Renovables, el soci inversor de Banc Sabadell en energies, s’ha acumulat un finançament de 150 milions d’euros fins a l’any 2022.

El compromís ambiental de Banc Sabadell també queda palès amb la seva especialització en finances sostenibles, per a la qual vol mobilitzar 65.000 milions d’euros entre el 2021 i el 2025; amb la fixació d’objectius de descarbonització en sectors intensius en emissió de CO2, i amb programes d’emprenedoria com BStartup Green. Així mateix, l’entitat ha dut a terme una tasca de conscienciació i sensibilització, amb visites a clients i sessions celebrades al Hub Empresa.

Reduir el consum de paper i plàstic

Un dels objectius de Sabadell Compromís Sostenible, és la reducció d’emissions de CO2, i ara és neutre en operacions pròpies gràcies a l’ús d’energies renovables, la reducció de consums i la compensació amb projectes de reforestació. Aquest compromís continua però amb les reduccions dels consum de materials com el plàstic i paper, respecte 2019 amb un 95% i 41% respectivament, tot optimitzant la gestió de residus i reutilitzant equips tecnològics. En el cas de les targetes físiques, que es fabricaven amb materials degradables de PVC, ara son amb PVC reciclat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.