Les plantes de Bioo il·luminen i refrigeren espais
La firma, que produeix bateries i interruptors biotecnològics per a entorns urbans, entrarà en el sector agrícola el 2024
L’empresa vol liderar la que serà la pròxima revolució: la biotecnològica
Bioo és una empresa biotecnològica que crea electricitat a partir del sòl, aprofita la humitat de l’aire per aconseguir aigua i fa que les plantes actuïn com a interruptors. No és ciència-ficció. La seva tecnologia és madura i els seus productes són al mercat des del setembre del 2021.
La firma, amb seu mundial a Viladecans, produeix bateries i interruptors biotecnològics. “Aprofitem les substàncies orgàniques que es troben als sòls naturals, en fem la descomposició amb microorganismes que utilitzem per crear electrons lliures i generem electricitat”, explica Pablo Vidarte, fundador i CEO de Bioo. El cor de l’equip empresarial, format per una vintena de professionals pluridisciplinaris, investiguen en moltes altres aplicacions biotecnològiques, com ara la bioluminescència amb plantes o arrels robòtiques que seran capaces de localitzar aigua, minerals o jaciments al subsol.
“A hores d’ara estem centrats en la línia urbana i preparant també l’agrícola, que presentarem l’any vinent”, anuncia. La firma prova la seva tecnologia de bracet de reconegudes empreses, com la divisió Crop Science de Bayer , amb la qual treballen des de fa un parell d’anys. L’objectiu de la línia agro és fer que tots els dispositius autònoms que ara es fan servir als camps, com ara els sensors per al monitoratge dels conreus, per exemple, “s’endollin directament al sòl, evitant l’ús de bateries o piles”, comenta Vidarte.
Bioo també fa servir les plantes com a interruptors biològics. “Sabem que canvien de freqüència quan entren en contacte amb altres cossos, i nosaltres aprofitem aquest efecte antena de les plantes per convertir-les en interruptors biològics. Generen llum quan les toca un humà.” La firma catalana, que té com a clients promotors immobiliaris i instal·ladors de zones verdes de tot el món, ha posat al mercat el primer producte destinat al consumidor particular, la Bioo Lux, la primera làmpada interactiva del món que fa servir una planta com a interruptor biològic.
Projectes.
Explica que totes les zones verdes de l’immoble funcionaran amb bateries biològiques, “capaces de generar aigua i energia, que farà que la temperatura interior es mantingui a 21 graus, aconseguint un estalvi de mig milió de litres d’aigua a l’any i una disminució del 20% de la factura de climatització”, destaca.
Bioo té el seu propi centre d’investigació a Eivissa. “En vuit hectàrees de terreny, que qui vulgui pot visitar, recreem entorns lunars, salins, desèrtics, boscosos i mediterranis, i provem les nostres tecnologies.” Vidarte assegura que fins i tot han recuperat espècies que es creien extingides. “Seguim el missatge que donem: no es tracta només de ser sostenibles i evitar que el món vagi a pitjor, sinó que volem recuperar la natura que hem deixat enrere.” En col·laboració amb altres empreses, Bioo també està immersa en la creació de fertilitzant a partir de CO2 i microalgues, i a aconseguir aigua a partir de la humitat de l’aire. “Volem liderar la pròxima revolució del món, que serà la biotecnològica.”
Vidarte, de 27 anys, és un emprenedor inquiet i precoç: als 8 anys millorava els seus videojocs, als 16 va ser capaç d’augmentar en un 60% l’eficiència d’un motor de combustió de la NASA i va crear la seva primera empresa d’intel·ligència artificial evolutiva. Poc després va arribar la segona, basada en geolocalitzadors flexibles, amb tecnologia encara no superada avui dia. Bioo va ser la tercera.