Economia

DAVID SEIJAS

CREADOR DE GALLINA DE PIEL I EXSOMMELIER DEL RESTAURANT EL BULLI

“El ‘sommelier’ ha de ser passional”

“Sempre he tingut una filosofia de col·laborar, d’elaborar vins de forma conjunta”

“Vam formar part de la revolució mundial de la cuina i la gastronomia i te’n sents molt orgullós”

Trajectòria professional
David Seijas Vila va néixer el 1980 a Seva, a Osona. Amb 16 anys va estudiar a l’Escola d’Hostaleria de Sant Narcís de Girona i amb només 20 ja va començar a treballar com a ajudant de sommelieria a El Bulli, a cala Monjoi de Roses. Set anys després, esdevé el cap de sommeliers del restaurant, fins al seu tancament.

La passió de David Sei­jas és acos­tar el vi a la gent. Després de tre­ba­llar 12 anys a El Bulli com a som­me­lier, con­ti­nua endin­sat en el món vinícola a través de Gallina de Piel.

D’on ve la seva passió pel vi?
Soc fill d’hos­ta­lers i sem­pre dic que vaig néixer en un bar. El meu pare tenia un petit celler a casa i m’expli­cava històries sobre vins i com es feien. Però quan ets petit no pen­ses a dedi­car-t’hi, és un plaer adult. Final­ment, quan vaig anar a l’Escola d’Hos­ta­le­ria de Girona, ell em va reco­ma­nar que m’apuntés al curs de som­me­lier. I va ser amor a pri­mera vista.
Quins fac­tors s’han de tenir en compte a l’hora de triar un vi?
Com a som­me­lier, has d’ana­lit­zar què neces­sita el res­tau­rant on tre­ba­lles, on està ubi­cat, quina cuina fas... Has d’inten­tar posar-te al lloc del cli­ent i tenir molta empa­tia. És molt impor­tant escol­tar-lo i detec­tar què li agrada.
Què és impres­cin­di­ble que tin­gui una bona carta de vins?
Pre­ci­sa­ment, una bona carta de vins ha d’anar molt rela­ci­o­nada amb tot el que passa al res­tau­rant. Hi ha d’haver una coherència amb què ofe­rim, on som, quin és el nos­tre tipus de cli­ent. I, sobre­tot, tenir vari­e­tat per triar: a vega­des ens pen­sem que una carta amb mol­tes referències indica qua­li­tat, però un cop la mires, veus que d’estils de vins només n’hi ha tres. És més maco veure que hi ha una feina de selecció al dar­rere, d’inqui­e­tud, de dina­misme. I per acon­se­guir-ho no és neces­sari tenir una gran extensió a la carta.
Quins creu que són els prin­ci­pals rep­tes d’un ‘som­me­lier’?
Mira, jo crec que el més difícil de tot és tenir cri­teri propi i saber enten­dre la gent, escol­tar-la. Quan tu vas a men­jar a un res­tau­rant és el teu moment d’oci i vols estar còmode i sen­tir-te a gust. Per això el som­me­lier ha de ser pas­si­o­nal i li ha d’agra­dar fer feliç la gent. El gran Josep Roca diu que som cam­brers de vins i jo m’hi sento molt iden­ti­fi­cat.
Va tre­ba­llar durant 12 anys al res­tau­rant El Bulli. Què és el que més recorda d’aque­lla experiència?
Ara, amb pers­pec­tiva, veus que vam for­mar part de la revo­lució mun­dial de la cuina i la gas­tro­no­mia, que va ser un abans i un després, i te’n sents molt orgullós. Però sobre­tot, m’emporto apre­nen­tat­ges a nivell per­so­nal, com el res­pecte amb l’equip, la cul­tura de l’esforç, bus­car per­so­nes que en saben més per con­ti­nuar apre­nent...
Parli’m una mica sobre el seu nou pro­jecte a Girona.
Gallina de Piel és un pro­jecte que sem­pre ha tin­gut una filo­so­fia de col·labo­rar, d’ela­bo­rar vins de forma con­junta. Seguint aquesta línia, ara hem obert un espai en un coworking a Girona. Es tracta d’un espai on es podran com­prar els nos­tres pro­duc­tes, un lloc on expli­car el nos­tre recor­re­gut, on estem i cap on anem. Tenir un magat­zem, ofi­ci­nes, pot­ser fins i tot una mica de botiga, algun espai per fer algun tast de vins... L’objec­tiu és tro­bar un espai versàtil i molt dinàmic, com ho és l’empresa i, al cap i a la fi, com ho són els vins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia