Economia

A la recerca de pisos buits a Sabadell

Immobiliari

El 7% dels pisos que s'han cons­truït a Cata­lu­nya des del 2000 fins a l'any pas­sat són de pro­tecció ofi­cial. Aquesta és una xifra que Saba­dell supera amb escreix, ja que segons dades muni­ci­pals el 24% de les viven­des aixe­ca­des en aquest període a la capi­tal valle­sana tenen algun tipus de pro­tecció.
Les últi­mes xifres de la Gene­ra­li­tat -que com­pre­nen des del 2003 fins al pri­mer semes­tre del 2007- cor­ro­bo­ren aquest lide­ratge, ja que asse­nya­len que el 19,3% dels pisos nous són pro­te­gits.

Saba­dell ha esde­vin­gut els últims anys un muni­cipi espe­ci­al­ment actiu en el camp de la vivenda social i el Pacte Naci­o­nal per l'Habi­tatge hi és vist com un ins­tru­ment que faci­li­tarà el crei­xe­ment d'aquest seg­ment resi­den­cial. "Equi­li­brarà el mer­cat lliure i el mer­cat pro­te­git d'habi­tatge amb eines que per­me­tran modu­lar l'oferta de sòl lliure amb reser­ves impor­tants per a la cons­trucció d'habi­tatge social", explica a l'AVUI Joan Car­les Sánchez, regi­dor d'Urba­nisme de Saba­dell.

Àrees resi­den­ci­als estratègiques
Entre les mesu­res inclo­ses al Pacte que l'Ajun­ta­ment de la loca­li­tat valle­sana té pre­vist apro­fi­tar hi ha les ano­me­na­des àrees resi­den­ci­als estratègiques, unes zones de ràpida urba­nit­zació on el 50% de la vivenda que es cons­tru­eixi haurà de tenir algun tipus de pro­tecció. "Cal veure de quina manera crei­xe­ran aques­tes àrees i quins ser­veis bàsics tin­dran, per no per­dre qua­li­tat de vida i evi­tar una certa mar­gi­nació d'aquests nous bar­ris", avisa el regi­dor d'Urba­nisme de Saba­dell.

El muni­cipi pretén també impul­sar la cons­trucció d'habi­tat­ges de pro­tecció ofi­cial de llo­guer, encara que el pro­jecte estre­lla a mitjà i llarg ter­mini és que l'Ajun­ta­ment llo­gui els pisos buits per rello­gar-los després a un preu social. "Es garan­teix la via­bi­li­tat econòmica i la funció social de les dife­rents pro­mo­ci­ons a llarg ter­mini", indica Sánchez. Aquesta ini­ci­a­tiva, que de fet s'ins­pira en les polítiques en matèria d'habi­tatge enge­ga­des pel govern de la Gene­ra­li­tat, bus­carà incen­ti­var els pro­pi­e­ta­ris de pisos tan­cats perquè els tre­guin al mer­cat. "Con­ti­nuem bus­cant res­pos­tes perquè tots els ciu­ta­dans puguin acce­dir a un habi­tatge, i per això ara poten­ci­a­rem la sor­tida al mer­cat de pisos deso­cu­pats com una nova eina per impul­sar polítiques d'habi­tatge social", asse­gura el regi­dor d'Urba­nisme.

Empresa Pública
Bona part de les polítiques d'habi­tatge del muni­cipi s'impul­sen mit­jançant l'empresa pública Vimusa, que està con­tro­lada per l'Ajun­ta­ment. En l'últim man­dat Vimusa va cons­truir un total de 1.153 viven­des pro­te­gi­des i en aquest pre­veu aixe­car-ne 1.000 per al mer­cat de llo­guer i 700 per al de com­pra. La gent jove és el seg­ment prin­ci­pal al qual estan diri­gi­des aques­tes polítiques, encara que també bene­ficiïn altres col·lec­tius amb difi­cul­tats.

Final­ment, l'Ajun­ta­ment de Saba­dell també compta amb ope­ra­dors pri­vats en el moment de dis­se­nyar la seva política pública de vivenda. Un exem­ple d'això són els solars ator­gats al grup pri­vat Cevasa per tirar enda­vant pro­mo­ci­ons soci­als de llo­guer. "D'aquí a tres anys es mate­ri­a­lit­zarà el resul­tat de les polítiques ini­ci­a­des per l'Ajun­ta­ment i la ciu­tat podrà comp­tar amb 600 habi­tat­ges pro­te­gits més", asse­nyala Donato Muñoz, direc­tor gene­ral de l'empresa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.