Economia

GIRONA

L’ATA xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova regulació dels HUT

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) calcula que els propietaris i gestors dels habitatges d’ús turístic (HUT) que hauran de tancar a causa de la nova regulació impulsada per la Generalitat podran reclamar fins a 1.900 milions d’euros en concepte d’indemnitzacions. L’ATA ho anunciat avui en la seva assemblea anual a la Cambra de Comerç de Girona. També ha informat que ha presentat un recurs al Tribunal Constitucional, que ha estat admès a tràmit, contra el Decret Llei de mesures urgents sobre el règim urbanístic dels habitatges d’ús turístic. L’ATA, a més, ha presentat una queixa formal a la Unió Europea en la qual argumenta que la normativa vulnera el dret a la propietat i a la llibertat de serveis, empreses i establiments.

En l’assemblea, el despatx d’advocats Toda & Nel·lo ha exposat el procés de reclamació patrimonial contra la Generalitat que l’ATA posa a disposició dels propietaris i gestors dels habitatges d’ús turístic que vegin compromesa la seva continuïtat per l’actual Decret Llei. Segons l’ATA, que cita dades del Govern, a la demarcació de Girona la normativa obligaria a tancar el 40% de l’oferta d’habitatges d’ús turístic reglats (17.326 unitats) en un període de cinc anys.

Segons l’ATA, la nova regulació fomentarà l’intrusisme i, per aquest motiu, reclama a la Generalitat que persegueixi els allotjaments turístics que fan la seva activitat de forma il·legal. En aquest sentit, l'associació proposa l’elaboració d’un cens de les llicències d’habitatges d’ús turístic actives creuant les dades de la taxa turística amb un doble objectiu. Per una banda, disposar d’ una radiografia clara i rigorosa del sector. Per l’altra, detectar els allotjaments que no estan actius o que no declaren els seus impostos. Aquesta seria una manera efectiva, segons l’ATA, de lluitar contra l’intrusisme.

Esther Torrent, presidenta de l’ATA, considera que el Govern ha demostrat la “seva incapacitat” per abordar el problema de l’intrusisme en el sector. “Estem indignats perquè el Govern ha iniciat una cacera contra als apartaments legals i no actua de forma eficient contra els il·legals”, ha afegit.

Bones perspectives

L’ATA ha avançat que les perspectives per a la nova temporada turística són bones i que les reserves avancen al ritme esperat. Torrent ha explicat que el sector fa temps que treballa per ser cada vegada més sostenible i per un ús racional dels recursos naturals, com ara l’aigua. “Ens continuarem esforçant per sensibilitzar els clients perquè siguin part activa en aquest ús racional de l’aigua”, ha manifestat. Amb aquest objectiu, el sector ha distribuït entre els seus associats els díptics elaborats pel Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona adaptats als serveis d’apartaments per fomentar l’estalvi d’aigua davant la situació d’emergència per sequera.

Torrent també ha recordat que els apartaments són els allotjaments turístics amb menys despesa d’aigua i que cal “seguir treballant per equiparar la petjada hídrica dels nostres turistes a la dels residents”, ha afegit. La presidenta de l’ATA ha reclamat al Govern que ajudi en tot allò que sigui necessari el sector turístic per fer front a l’episodi de sequera i que desencalli “amb valentia” infraestructures com la interconnexió entre l’Ebre i el Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona