Economia

economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

El nombre d’ocupats cau en 17.000 persones

El govern destaca que és la xifra més baixa dels últims 16 anys i que un de cada tres llocs de treball creats a l’Estat són de Catalunya

Si Catalunya va tancar el desembre de l’any passat amb un repunt de l’atur, aquesta tendència a l’alça s’ha mantingut durant el primer trimestre. El nombre d’ocupats va caure en 17.000 persones fins arribar als 3,78 milions, mentre que el nombre d’aturats es va elevar en 12.800, deixant la taxa d’atur en el 9,48 %, tres dècimes per sobre de l’últim trimestre però més d’un punt per sota dels nivells de fa un any (10,66%).

Segons les dades de l’enquesta de població activa (EPA) del primer trimestre publicada aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el nombre d’aturats se situa en 396.100, un 3,35 % més que el trimestre anterior.

Tot i aquest increment, la xifra encara està un 7,57 % per sota del mateix període de l’any passat. I pel que fa al mercat de treball, si es compara amb la sitauciód de fa un any, ha marcat un nou rècord d’un primer trimestre amb 3,78 milions d’ocupats i ha assolit la tercera dada més alta dels registres.

Al conjunt d’Espanya, el nombre d’ocupats va disminuir en 139.700 persones en el primer trimestre de l’any respecte a l’anterior, fins als 21,25 milions, mentre que l’atur va pujar en 117.000, fins als 2,97 milions, elevant la taxa de desocupació al 12,29 %.

Malgrat haver crescut respecte al desembre, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha valorat positivament les dades del mercat laboral del primer trimestre del 2024. Torrent ha destacat que Catalunya ha assolit l’atur més baixa en 16 anys i ha batut el rècord d’ocupació per l’època. “El món del treball continua a ritme de rècord”, ha celebrat el titular d’Empresa i Treball en una roda de premsa, en la qual ha destacat que Catalunya encapçala la creació de llocs de treball a Espanya. En aquest sentit, Torrent ha afirmat que 1 de cada 3 nous ocupats creats a tot l’Estat en l’últim any corresponen a Catalunya. “Malgrat les dificultats les xifres son extremadament positives, però no som triomfalistes”, ha dit Torrent.

El responsable de la cartera de Treball ha recordat que un dels reptes que té el mercat de treball és reduir encara més l’atur de llarga durada i acostar la mitjana d’atur juvenil als estàndards europeus.

El conseller ha atribuït a l’estacionalitat el lleu increment intertrimestral de l’atur i ha remarcat que, si es compara amb el primer trimestre del 2023, la taxa d’atur cau més d’un punt.

Torrent ha explicat que el sector industrial és el que ha presentat millors dades amb el primer millor trimestre en total d’ocupats. “Això té un comportament estructural molt clar, la transformació del model productiu i no és una circumstància temporal”, ha dit Torrent.

Una de les conclusions que deixa aquesta actualització de l’Enquesta de Població Activa és que continua a l’alça la parcialitat, un element que treu qualitat a l’ocupació, segons ha admès el secretari de Treball, Enric Vinaixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona