Economia

El debat per internalitzar el servei, en suspens

La redacció de la llei per passar a gestió pública el servei dels transport sanitari es va aturar en dissoldre’s el Parlament

Quan el 13 de març el president de la Generalitat Pere Aragonès anunciava que convocava eleccions a Catalunya per al 12 de maig, nou mesos abans del que tocaria, i dissolia el Parlament, es va aturar el procés d’internalització –passar a gestió pública directa el transport sanitari– que hi havia en debat a la cambra catalana.

Les reivindicacions perquè la gestió del transport sanitari fos pública i s’acabés amb l’actual sistema de concessió del servei a empreses privades a través d’un concurs públic, venien de lluny. Sindicats com ara la CGT, UGT i CCOO i les plataformes Salvem les Ambulàncies i Tècnics en Lluita havien portat a terme des de l’any 2015 diferents accions per reclamar una modificació contundent. Una va ser la recollida de més de 17.000 firmes al Síndic de Greuges per demanar la internalització. Aquells moviments coincidien amb uns moments en què es va viure una tendència cap a la gestió pública directa, especialment en els àmbits municipals.

Proposició de llei

Plataformes d’usuaris i treballadors i sindicats van aconseguir, finalment, que l’estiu del 2021 la formació política CUP agafés les seves reivindicacions i presentés una proposició de llei per internalitzar el servei d’ambulàncies a Catalunya.

Una proposta que arribava “per millorar i equiparar les condicions laborals del personal de les empreses adjudicatàries, actualment precaritzades, i el que és més important, un millor servei per als usuaris que necessiten una ambulància”, explicaven, alhora que denunciaven que calia recuperar la gestió pública per trencar amb deficiències no resoltes del servei com que “és habitual trobar vehicles en estat lamentable, obsolescència de materials, incompliments en matèria de formació, precarietat laboral dels més de 5.000 professionals del sector, una deficient gestió assistencial i una nul·la fiscalització dels incompliments concursals per part de les adjudicatàries que ens deixa molt lluny de donar un servei de qualitat”.

Persecucions

L’any passat, el procés per a la redacció definitiva de la llei per internalitzar el servei va anar agafant forma; a poc a poc, però anava fent. “Es van celebrar diferents ponències i es va convocar una comissió per tirar endavant el projecte, però ara se n’ha anat en orris; haurem de tornar a començar des de zero amb el nou govern i depenent de la correlació de forces polítiques ho tenim molt complicat”, lamenta Manuel López, responsable del sector de les ambulàncies a CGT, que diu que enmig de tot aquest procés alguns sindicalistes han estat perseguits a dintre de les seves empreses.

A les Balears, sí
El maig del 2022, el Servei de Salut de les Illes Balears va assumir el transport programat no urgent, amb la qual cosa internalitzava 245 professionals i s’encarregava del funcionament de les 118 ambulàncies. A partir d’aleshores, l’empresa pública GSAIB gestiona aquest servei, amb un cost estimat de 12 milions d’euros. De moment, no han fet públic cap informe que analitzi el funcionament del servei.


Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
Torroella de Montgrí

Jornada per aprofundir en el turisme inclusiu al Baix Empordà

Torroella de Montgrí
Economia

Els pescadors d’arrossegament de Cambrils dividiran la veda

Cambrils
QUERALBS

FGC alerta que el consistori no ha signat el principi d’acord sobre Vall de Núria

QUERALBS
economia

Nova associació per millorar l’economia i promocionar les Garrigues

Juneda
economia

Catalunya va rebre 1,87 milions de passatgers internacionals per via aèria a l’abril

barcelona
economia

Criteria Caixa es convertirà en el primer accionista de Colonial

barcelona

Girona limitarà els grups de turistes a 25 persones i prohibirà l’ús d’altaveus

GIRONA

L’IRTA converteix les seves explotacions en laboratoris amb nova tecnologia

la tallada d’empordà

Neix una plataforma veïnal que reclama reduir el turisme a la ciutat

GIRONA