Economia

Contra xifrada

Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Ara, la complexitat no és com extreure més recursos d’una natura fatigada, sinó com regenerar-la, amb el benentès que és un capital que cal preservar. A això es dedica Nactiva, empresa social sense ànim de lucre que dissenya i fondeja capital per a projectes que activen, en el seu cas, el capital natural del Mediterrani.

Com explica Joan Cabezas, CEO de Nactiva, per salvar el Mediterrani del col·lapse al qual s’aboca, en primer lloc “les empreses han d’assumir que depenen del capital natural per existir, des de l’aigua als productes de la terra, però alhora tenen un impacte en el medi, amb emissions de CO2, residus, alteració del paisatge, etcètera”. El model regeneratiu de Nactiva, que pot implicar agents públics, privats o de la filantropia, té una estratègia de transversalitat, en què són diversos els sectors d’activitat que són concernits en un mateix projecte.

Els projectes que tira endavant Nactiva cobegen ser “exemplars”, com diu Cabezas. En el programa de boscos, MedForest 360, que es desenvolupa en serralades com Collserola, Boumort, el massís de Cadiretes o la Vall de la Muga, “no només es valora el bosc per al seu propietari, obtenint fusta, generant biomassa, etcètera, sinó que també s’aixeca la bioeconomia local amb la recuperació de pastures, la collita de pinyons o l’elaboració de formatge, entre altres”. Una gestió integral que pot beneficiar empreses necessitades de compensació per les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle. Regenports vol implantar un model de concessions portuàries per regenerar la biodiversitat marina d’una mar, la Mediterrània, que acull el 18% de totes les espècies marines conegudes. “És un projecte escalable a tot el Mediterrani que inclou, a més de la bioremediació del medi marí, la regeneració de platges i la recuperació de corrents marins, entre altres.” En el capítol d’aigua, Nactiva està afrontant la recuperació de l’aqüífer Carme-Capellades, amb la creació de piscines naturals per retenir l’aigua de la pluja i la recuperació d’aiguamolls, generadors de biodiversitat. En el camp de l’agricultura, “a banda de projectes per recuperar l’horta al Mediterrani, la nostra ambició és aprofitar que, donat que els llegums creixen bé als nostres conreus, convertir-los en matèria primera de proteïna vegetal”. Nactiva ha involucrat en els seus projectes 18 empreses companyes de viatge, entre les quals hi ha Agbar, Naturgy, Celsa Group, Ametller Origen, CaixaBank o Glovo, entre altres. La iniciativa compleix ara un any i, de cara al segon de singladura, Nactiva es proposa escometre projectes més grans i créixer cap al País Valencià i Andalusia. Així mateix, “estem sondejant el sector de fons d’inversió per crear-ne el primer de capital natural”, donat que el potencial d’inversió pot pujar fins als 150 milions d’euros.

3M€
És el capital que Nactiva ha aconseguit mobilitzar per empènyer els seus projectes de regeneració, vuit en una primera fase


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia