Economia

Informació especial

Zentinel MDS, l’‘start-up’ que ajuda a digitalitzar la maquinària antiga

L’empresa de nova creació està ubicada a DFactory Barcelona, un dels principals espais per a la indústria 4.0 propulsat pel Consorci de la Zona Franca (CZFB)

El maig del 2022, Jordi Cruz, Maria Rivas i Miquel Sanchis, amb una llarga trajectòria professional en el món de dispositius industrials, van decidir posar en marxa Zentinel MDS (Machine Data Solutions), una companyia per ajudar a la digitalització de la indústria de grans volums. Ubicada a DFactory Barcelona –el principal ecosistema d’indústria 4.0 impulsat pel Consorci de la Zona Franca– aspiraven a posar el seu gra de sorra per reduir la bretxa digital en el món industrial, i especialment en les fàbriques de grans produccions.

El cas és que des de fa anys, les grans corporacions han fet servir l’automatització del procés i la connexió als sistemes d’informació, de manera que els ha permès obtenir digitalment les principals dades de fabricació de les seves màquines. Però en canvi, empreses mitjanes o petites que tenen una maquinària més antiga, es troben amb moltes més dificultats per accedir a la informació digital dels seus equipaments. Així que qüestions tan bàsiques com saber quantes peces s’han fabricat en un torn, encara una gran majoria de la indústria de grans volums ho comptabilitza de manera mecànica i manual.

Així que Zentinel MDS a partir d’una nova tecnologia que havia desenvolupat Perinet, el seu soci tecnològic, va crear solucions per extraure de manera digital dades de les màquines i ajudar les companyies a guanyar eficiència i prevenir incidències. “Amb les nostres solucions recollim informació tan prosaica com comptar quantes peces s’han produït, quin és el cicle de treball , quanta estona ha estat aturada la màquina o si hi ha variables com la temperatura o pressió, etc. Es tracta de qüestions bàsiques que fins ara, eren molt complexes de recaptar”, explica Jordi Cruz, conseller delegat de la companyia.

Els fundadors de Zentinel MDS han aconseguit, doncs, afegir solucions per capturar les dades d’una manera estàndard, només incorporant uns dispositius a cada equipament que a més són molt fàcils d’utilitzar. “La mitjana d’edat de les màquines a tot el món és de més de 25 anys i és normal, perquè són equipaments que requereixen una inversió altíssima i que tenen una vida útil molt llarga; no seria rendible canviar-la només per obtenir-ne dades”, diu Jordi Cruz, que afegeix que les solucions de Zentinel MDS s’han convertit especialment útils per a línies de fabricació de productes de consum amb màquines automàtiques d’alta velocitat.

La seva proposta està basada en el MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) un protocol de comunicació lleuger i eficient que qualsevol aplicació d’OIT (internet de les coses) pot llegir.

Tot i que inicialment havien plantejat oferir serveis de tractaments de dades, després de dos anys de vida Zentinel MDS va decidir fer un canvi estratègic i es va enfocar a la venda dels seus components intel·ligents

La companyia ja ven a Catalunya i la resta de l’Estat i recentment han tancat un acord amb un distribuïdor a l’Argentina per comercialitzar allà. A més a més, estan en ple procés de definició per obrir una delegació al Brasil.

DFactory i el valor de la col·laboració

Fa menys d’un any que Zentinel MDS va entrar a formar part de DFactory Barcelona, l’ecosistema tecnològic de referència a escala internacional, que reuneix grans corporacions empresarials, start-ups, centres d’innovació i laboratoris amb l’objectiu de generar sinergies de col·laboració i afavorir la innovació oberta. L’ecosistema basat en el talent i la inversió en tecnologia i desenvolupat pel Consorci de la Zona Franca aspira a la transformació digital de la indústria europea a través de solucions innovadores.

Per Jordi Cruz, conseller delegat i un dels tres socis fundadors de la companyia de nova creació, formar part de l’ecosistema de DFactory permet a Zentinel MDS establir col·laboracions amb altres empreses de tecnologia industrial. “I ens ajuda a més a més a operar en un entorn ideal per promocionar les nostres solucions amb clients i col·laboradors. “Estem satisfets d’aquesta ubicació perquè ha estat una decisió estratègica. Per la nostra trajectòria internacional en pocs llocs havíem vist un entorn tan enfocat a la digitalització amb recursos d’alt nivell, tant humans com tècnics”, afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.