Economia

Els preus s’apugen set dècimes per l’alça de la roba, l’electricitat i els allotjaments turístics

L’IPC interanual puja fins al 3,1% i els aliments repunten després de mesos moderant els increments

Els preus s’han apujat set dècimes a les comarques gironines arran dels encariments que han registrat la roba i el calçat, el paquet format per l’electricitat i els carburants i els allotjaments turístics. Segons l’estadística que periòdicament publica l’INE, que recull l’agència Acn, durant el darrer mes el vestit ha registrat un augment de fins al 9,2% arran del canvi de temporada. A aquí també s’hi suma la llum (+1,3%) i el preu de les habitacions en hotels, apartaments i parcel·les de càmping després de la Setmana Santa (+6,7%). Els aliments també repunten i s’apugen un 0,8% després de mesos moderant-se; ara, omplir la nevera és un 3,5% més car que fa un any. Tot això contribueix a què l’IPC interanual vagi a l’alça i tanqui l’abril al 3,1%.

L’Índex de Preus al Consum (IPC) tanca l’abril a l’alça a les comarques gironines. Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE), durant el darrer mes a la demarcació els preus s’han encarit set dècimes de mitjana (0,7%).

Com ja és habitual, al darrere d’aquest percentatge hi ha dues realitats. Per una banda, aquells serveis o productes que formen part del cistell del dia a dia i que s’apugen; i per l’altra, també aquells que davallen (i que aquest abril, de fet, són molt pocs).

Aquest abril del 2024, el primer grup -el de les alces- ve marcat sobretot per l’encariment de la roba i el calçat. El canvi de temporada es fa notar als preus que marquen les etiquetes, que de mitjana s’han apujat un 9,2%.

A això també s’hi suma l’entrada en temporada turística després de les vacances de Setmana Santa. Perquè els preus dels allotjaments (aquí s’hi inclouen tant hotels com càmpings i apartaments) també s’apuja, i ara reservar una estada a la Costa Brava, al Pirineu gironí o bé a l’interior de la demarcació és un 6,7% més car.

En paral·lel, aquest abril també ve marcat per un nou increment de dos grups que formen part de la despesa del dia a dia. Per una banda, el paquet format per la llum i els carburants, que s’apuja un 1,3% (i que en comparació amb ara fa un any, s’ha encarit un 4,1%).

I per altra banda, després d’alguns mesos moderant-se, tant els aliments com les begudes ara també s’encareixen. Aquest abril el menjar s’ha apujat un 0,8%, cosa que fa que anar al supermercat i omplir la nevera sigui un 3,5% més car que l’any passat.

No són, però, els únics productes i serveis que s’apugen. Perquè, en major o menor mesura, el darrer mes ha vingut marcat per increments generalitzats. A tall d’exemple, i per esmentar-ne alguns, també s’encareixen el transport (+0,7%), la restauració (+0,2%) o els lloguers (+0,2%).

A l’altra banda de la balança, si bé són pocs, també hi ha aquells grups que baixen preus. Aquí s’hi troben l’oci la cultura (-1,3%), els telèfons mòbils (-1%) i els vehicles (-0,1%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.