Economia

economia

Els pagesos tallaran la frontera amb França el 3 de juny en una protesta “històrica”

Volen pressionar de cara a les eleccions europees per aconseguir una “major seguretat alimentària”

Els pagesos tallaran totes les fronteres entre l’Estat espanyol i l’Estat francès el 3 de juny en una protesta que preveuen “històrica” i “sense precedents”. Els talls, que compten amb els suport d’una quinzena d’associacions agràries de tot l’Estat, es faran a banda i banda entre els agricultors d’ambdós països en punts com el Pertús, Irún o el Coll d’Ares.

Revolta Pagesa ha anunciat des del Pertús, un dels punts on es tallarà l’AP-7, que el tall es farà el 3 de juny just a les portes de les eleccions europees (9 de juny) i que afectarà “totes les fronteres” entre els dos països. Això inclou des d’Irún fins al Pertús passant per punts fronterers com el del Coll d’Ares, entre d’altres.

El portaveu de Revolta Pagesa, Arnau Rubio, ha explicat, segons recull una informació de l’ACN, que l’objectiu és pressionar de cara a les eleccions europees per aconseguir una “major seguretat alimentària” a través de les anomenades “clàusules mirall” i que s’eliminin els impostos a l’energia que s’apliquen als productors agraris com tenen altres sectors.

En un comunicat que han llegit a la premsa, els pagesos asseguren que “davant la demostrada immobilitat dels governs autonòmics estatals i europeus des del començament de les mobilitzacions i la seva falta de compromís, implicació i mesures concretes”, es veuen “obligats” a unir-se creant un “bloc unitari” en “defensa del sector primari.

En aquest sentit, fan una crida a unir-se a la mobilització a totes les associacions, cooperatives, sindicats, empreses i consumidors -inclosos els transportistes-. El sector vol que s’apliquen les “clàusules mirall” perquè els productes que s’importin els diferents estats europeus hagin de complir les normatives que s’apliquen als productors d’aquí, però també que es millorin les lleis de cadena alimentària i “aplicar” la Llei de preferència de productes locals.

Pel que fa als impostos d’hidrocarburs, gas i electricitat, volen que els eliminin com ja s’ha fet en altres sectors.

A banda d’incidir a nivell europeu, els pagesos també insten als governs espanyol i francès a “iniciar negociacions” per abordar les seves demandes i “trobar solucions satisfactòries”.

La protesta compta amb el suport de diverses associacions agràries d’arreu de l’estat espanyol, entre elles del País Basc, l’Aragó, Navarra, València, Lleó, Castella la Manxa o Cuenca. A la banda francesa, s’hi suma el Moviment Independent Francès.

El talls es farà el 3 de juny a partir de les deu del matí i, de moment, preveuen que duri unes 24 hores, tot i que no descarten que s’allargui més dies. La previsió és que els pagesos francesos tallin a la banda francesa i els d’aquí ho facin a l’altra. “No ens aturarem fins a aconseguir les nostres reivindicacions”, asseguren.

Per la seva banda, el pagès nord català Sebastià Barboteu assegura que es tracta d’un esdeveniment “històric” perquè mai abans s’havien unit els agricultors d’ambdós països. “Tenim les mateixes problemàtiques”, afirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia