Economia

Dona i gran, la doble barrera per emprendre

En la majoria de les etapes del procés de creació de noves empreses el percentatge d’homes és superior al de dones

Marta Pastor va fundar NaturPod quan ja havia fet els 50 anys i després d’un procés de reestructuració de l’empresa on treballava. “Ser dona i, a més, gran no és el perfil que regna en el món de l’emprenedoria i he tingut barreres en aquest sentit, però jo volia engegar un projecte propi i m’hi vaig entestar. He aconseguit sortir-me’n bastant bé”, explica Pastor.

L’emprenedoria és una oportunitat per tornar al mercat laboral entre el col·lectiu d’aturats més grans, però sols el 20% de les persones que decideixen emprendre a l’Estat espanyol són dones. Tot i l’augment que ha experimentat l’emprenedoria, el percentatge de dones que opten per aquesta via professional gairebé no ha variat en els últims 10 anys. Així ho mostra el Mapa de l’Emprenedoria 2023 de South Summit.

Les dones emprenedores afiliades al règim d’autònoms s’hi donen d’alta cap als 36 anys i hi romanen durant 7,8 anys de mitjana (comencen als 34 i s’hi estan 10 anys en el cas dels homes). La mitjana d’edat de les autònomes és de 45,8 anys, i el percentatge d’estudis secundaris i universitaris és superior entre les dones que entre els homes (69,8 % versus 67,5 %).

Si observem la TEA (taxa d’activitat emprenedora) catalana, la de les dones se situa en el 6,5% i la dels homes, en el 7,3%. La TEA femenina espanyola continua sent inferior a la catalana i aquest últim any és del 5,9%.

En la majoria de les etapes del procés de creació d’empreses, el percentatge d’homes emprenedors és superior al de les dones emprenedores. Aquesta bretxa és més àmplia en el cas de nous emprenedors, en què el 60% són homes i tan sols el 40% són dones. En la fase potencial d’emprenedoria, així com en la consolidada, la diferència és menor, amb un 53% d’homes i un 47% de dones. A més, cal destacar que en el grup de naixents la proporció d’emprenedores és superior, amb un 54% de dones i un 46% d’homes. Finalment, en el grup de persones que abandonen la iniciativa emprenedora, el percentatge de dones és lleugerament superior al dels homes (un 52% de dones versus un 48% d’homes).

Precisament, en aquest camp, Generación Savia, el projecte de la Fundació Endesa en col·laboració amb la Fundación Máshumano, que ajuda professionals sènior a reincorporar-se al mercat laboral, fa més de 5 anys que impulsa l’emprenedoria com una opció important per sortir de la situació de desocupació.

“Catalunya té la taxa d’emprenedoria sènior més alta d’un grup de països de l’entorn europeu. La contrapartida és que, d’aquesta emprenedoria, un 30% ho és per necessitat”, assenyala Juan Fernández, director del centre Ageingnomics de la Fundació Mapfre.

Una llista d’avantatges
Dins del pla de la Fundació Pimec per visibilitzar el talent d’edat avançada, l’organització ha preparat una llista d’una vintena d’avantatges derivats de contractar aquest perfil professional. Així, parlen de qüestions com ara que els professionals sènior tenen anys d’experiència, cosa que els permet tenir un coneixement profund i una comprensió sòlida dels desafiaments sectorials. En segon lloc, citen el valor de la xarxa de contactes que tenen i l’orientació cap a projectes a llarg termini dels perfils més grans, entre molts altres avantatges.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia