Economia

Els preus s’apugen dues dècimes al maig a Girona

L’Índex de Preus al Consum (IPC) tanca el maig a l’alça a les comarques gironines, si bé aquest increment es modera en relació a l’abril (quan els preus es van apujar set dècimes de mitjana). Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE), durant aquest maig l’increment a la demarcació s’ha situat en dues dècimes (0,2%).

Com ja és habitual, segueix informant l’ACN, al darrere d’aquest percentatge hi ha dues realitats. Per una banda, aquells serveis o productes que formen part del cistell del dia a dia i que s’apugen; i per l’altra, aquells que davallen.

Aquest maig, el primer grup -el de les alces- ve marcat sobretot per l’arribada de l’estiu i la temporada turística. Perquè els preus dels allotjaments (aquí s’hi inclouen tant hotels com càmpings i apartaments) s’han encarit un 7,9%. I això també va en consonància amb els encariments que registren els paquets turístics (+1,6%) i els bars i restaurants (en aquest cas, però, tan sols un 0,3%).

En paral·lel, durant el maig també s’han apujat la roba i el calçat (+2,4%) i el paquet format per l’electricitat, el gas i els carburants. Segons recull l’estadística, en aquest cas l’increment ha estat d’un 0,9% -a l’abril, va ser d’un 1,3%- però en comparació amb l’any passat, ara pagar les factures o bé omplir el dipòsit arriba a ser un 6,7% més car.

Per altra banda, tot i que a l’abril els aliments i les begudes s’encarissin després de mesos moderant-se, ara tornen a anar a la baixa. Això sí, tan sols un tímid 0,4%, cosa que fa que anar al supermercat i omplir la nevera per passar la setmana ara sigui un 2,8% més car que l’any passat.

No són, però, els únics productes i serveis que aquest maig s’abarateixen. També ho fan el transport (-0,7%), els electrodomèstics (-2,1%), el lloguer de vehicles (-1,2%), els equips de telefonia (-1,1%), els mobles i els articles de la llar (-0,5%) o els llibres i objectes de papereria (-0,3%).

L’interanual s’apuja al 3,4%

A l’hora de decantar la balança, però, la inflació continua fent-se palesa. De fet, a les comarques gironines l’IPC interanual remunta tres dècimes i tanca el maig al 3,4%. Es torna, d’aquesta manera, a registres similars als de finals del 2023 i principis d’aquest any 2024.

És veritat que s’està molt per sota dels registres que l’IPC interanual va viure ara fa dos anys (en què aquest percentatge havia arribat a catapultar-se més enllà del 10%). Però també és cert que d’ençà de l’estiu del 2023, i exceptuant un lleuger parèntesi al febrer, aquest índex ha anat a l’alça. I que aquí també s’hi sumen els increments anteriors que havia anat registrant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ecosol va contractar 126 persones en risc d’exclusió social durant el 2023

GIRONA
economia

El Vendrell ressalta la fortalesa del seu comerç de proximitat

El Vendrell

Visen un 30% més de projectes fotovoltaics a la demarcació el 2023

GIRONA
Economia

CCOO crida a fer vaga a la Copa Amèrica pels expedients a empleats del Port Olímpic

Barcelona
Economia

Destinen 1,7 milions a contractar més personal de suport als temporers de Lleida

Lleida
Economia

Damm tanca el 2023 amb 130 milions de benefici, un 28% més que l’any anterior

barcelona

Les càrnies i la indústria química fan créixer les exportacions gironines a l’abril

girona
economia

La Caixa preveu augmentar la inversió en Naturgy i Telefònica

barcelona

Calsina Carré, Henkel i CHEP fan un acord de transport sostenible

pont de molins