Economia

economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

El Consell de Ministres aprova avui la mesura arrencada per Junts en la negociació del reial decret anticrisi 8/2023 del gener i que entrarà en vigor dilluns

Suposarà un estalvi de 30 milions per a les famílies catalanes i impulsarà un sector que representa el 8% de l’àmbit agroalimentari

L’oli d’oliva tindrà un IVA del 0% a partir de dilluns. El Consell de Ministres ha aprovat avui la rebaixa temporal de l’IVA des del 5% actual al 0% amb l’objectiu que l’oli, al qual se li aplicava tradicionalment un IVA del 10%, passi a estar-ne exempt. La mesura va ser un compromís arrencat el mes de gener per Junts en la negociació al Congrés per convalidar el reial decret 8/2023. Tenir un IVA del 0% suposarà per a les famílies catalanes un estalvi de 30 milions i impulsarà la competitivitat d’un sector que representa el 8% de l’àmbit agroalimentari.

Durant una visita a la fira gastronòmica Fancy Foods de Nova York, on Espanya és el país invitat, el ministre d’Agricultura, Luis Planas, va confirmar ahir que l’exempció de l’IVA és una mesura “extraordinària i temporal” davant els alts preus de l’oli d’oliva a causa de la notable baixada de producció degut a la sequera, que en la collita passada ha sumar 866.000 tones i en l’anterior només 688.000 quan la mitjana acostuma a situar-se entre 1,3 i 1,4 milions. Les xifres de la propera collita no es coneixeran fins a l’octubre, però Planas, que refusa donar una xifra concreta, ja ha avançat que superarà el milió de tones.

Encariment del 205%

Des del gener del 2021, el preu de l’oli d’oliva acumula un encariment del 205%. D’acord amb les dades de l’INE; el seu import el passat mes de maig era un 63% més car que el del maig del 2023. “Quan depèn de Junts, les coses passen i Catalunya guanya. Nosaltres no estem lligats com a cap partit ni a cap govern com sí que ho poden estar d’altres. Negociem tall a tall, llei a llei. Els vots de Junts mai són a canvi de res”, esgrimeix la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras. El reial decret 8/2023, del 27 de desembre, és l’instrument amb què el govern de Pedro Sánchez adoptava les mesures per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes bèl·lics a Ucraïna i a Gaza i també de la sequera. La seva aprovació va permetre la mobilització de 3.800 milions entre ajudes directes i bonificacions i reduccions fiscals i va tenir lloc en un ple extraordinari celebrat excepcionalment a l’hemicicle del Senat, que davant les obres realitzades al palau de la Carrera de San Jerónimo va acollir per un dia el ple del Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La farmacèutica Esteve inverteix 100 milions en una nova planta a Celrà

CELRÂ
economia

Cinquanta contribuents sumen un deute amb la Hisenda catalana de més de 83 milions

barcelona
economia

Criteria dobla la seva participació a Telefónica amb l’objectiu de ser el seu primer accionista

barcelona
EMPRESA

Scalpers obre avui les portes d’un nou ‘outlet’ a Llagostera

LLAGOSTERA

El càmping la Ballena Alegre vol ser referent de turisme regeneratiu

SANT PERE PESCADOR
Transport

Air China torna a connectar Barcelona amb Xangai

Barcelona
ECONOMIA

L’enogastronomia, el més valorat pels turistes del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Matadepera té l’índex socioeconòmic més alt dels municipis de més de 500 habitants

Barcelona

El mercat d’Olot convertirà les minves de les parades en salses i brous

OLOT