Economia

Unió Europea

Brussel·les podria multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

La Comissió Europea renya la xarxa social d’Elon Musk pel model de comptes verificats

La Comissió Europea (CE) ha notificat a la xarxa social X (l’antiga Twitter) possibles incompliments de la Llei de Serveis Digitals europea en àrees vinculades a la transparència i l’accés a les dades. Si es confirmen les avaluacions preliminars de la Comissió, la plataforma d’Elon Musk podria ser sancionada amb multes milionàries.

Després d’una investigació exhaustiva iniciada el passat desembre, Brussel·les veu indicis d’infraccions per part de la companyia nord-americana en tres àmbits relacionats amb patrons obscurs, la transparència publicitària i l’accés dels investigadors a les dades.

La CE retreu a X que la marca blava de verificació “enganya els usuaris” perquè “qualsevol persona es pot subscriure per obtenir aquest estatus”. La Comissió considera que això “afecta negativament la capacitat dels usuaris per prendre decisions lliures i informades sobre l’autenticitat dels comptes i el contingut amb el que interactuen”. El comunicat subratlla que hi ha casos documentats d’“agents malintencionats que abusen del compte verificat per enganyar els usuaris”. “Abans, les marques blaves significaven que la informació provenia d’una font d’informació fiable. Ara, amb X, la nostra opinió preliminar és que enganyen l’usuari i incompleixen la Llei de Serveis Digitals”, ha assenyalat el comissari per al Mercat Interior, Thierry Breton.

Brussel·les també ha detectat incompliments de la Llei de Serveis Digitals en matèria de transparència en publicitat i pels obstacles d’accés dels investigadors a les seves dades públiques. La Comissió creu que el procés de l’empresa per concedir accés a les seves dades és inadequat i “sembla dissuadir els investigadors que volen dur a terme projectes de recerca”, ja que han de pagar “unes taxes desproporcionadament altes”.

La comissària europea de la Competència, Margrethe Vestager, ha afirmat que “X no compleix la Llei de Serveis Digitals en àmbits clau de transparència, en utilitzar patrons obscurs i, per tant, induir a error als usuaris, al no proporcionar un repositori d’anuncis adequat i al bloquejar l’accés a les dades per als investigdors”.

Amb aquest primer avís, la CE comunica els possibles incompliments a X, que ara té un termini d’almenys catorze dies per examinar els documents i defensar-se de les acusacions, així com per proposar compromisos que solucionin els problemes i convencin la Comissió. Però si es confirmen els seus punts de vista preliminars, la CE podria declarar infraccions dels articles 25, 39, i 40 de la Llei de Serveis Digitals. La decisió pot implicar una multa de fins el 6% de la seva facturació anual mundial –més de 6.000 milions de dòlars– i l’obligació d’adoptar mesures correctores. En el cas de ser multada, la companyia pot portar el cas davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg.

L’executiu comunitari ha obert altres investigacions a X per motius relacionats difusió de contingut il·legal, la seva política contra el contingut violent o els seus mètodes per evitar la desinformació i les ingerències estrangeres, que Brussel·les espera concloure pròximament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Denuncien que han d’atendre 11 persones que treballaven a més de 40 graus

Cambrils
SERVEIS

Personal de neteja i administratius, els més buscats als Serveis Locals d’Ocupació de Barcelona

Barcelona
empreses

Un tribunal dels EUA dictamina que Google viola les lleis antimonopoli

barcelona
economia

El Nikkei registra la pujada més gran des del 2008 l’endemà de la caiguda

barcelona
COMERÇ

Els comerços de Tarragona estan molt poc digitalitzats

TARRAGONA
habitatge

La compravenda d’habitatge cau un 11% al juny

barcelona
economia

Creixen un 55% els autoconsums col·lectius connectats a Endesa

girona
GIRONA

La compravenda d’habitatges a la demarcació cau un 13,3% el mes de juny

GIRONA
economia

Raimat inicia la verema amb molt bones perspectives gràcies a les temperatures del maig i juny

Raimat