Economia

economia

Inici de la collita de poma gala: peces més petites per les gelades de l’abril però més producció

L’augment de temperatures arran del canvi climàtic modifica cada vegada més el calendari de collita, que obliga a anticipar-la

Segons dades d’Afrucat, la producció a la demarcació de Lleida serà un 16% més elevada

La poma gala és una de les varietats més primerenques de l’estiu, la que es cull primer. Fa pocs dies que a Ponent n’han començat la collita. I es constata que els fruits tenen un calibre més petit en comparació a un any normal a causa de les gelades que hi va haver a l’abril. Manel Cònsola, pagès de Bell-lloc d’Urgell (Pla d’Urgell) destaca que la qualitat és la mateixa o superior i aposta per un canvi d’hàbits de consum perquè la fruita “és bona” sigui quina sigui la seva mida. El canvi climàtic modifica cada vegada més el calendari de collita que any rere any s’anticipa per l’augment de temperatures.

A diferència de l’any passat en aquesta zona del canal d’Urgell no hi ha hagut restriccions al regadiu per la sequera. Enguany “s’ha pogut regar tranquil·lament”, ha assenyalat Cònsola, que també ha recordat que l’estiu passat, tot i la “calorada” i la falta d’aigua, van poder “salvar la fruita”. Aquesta campanya si que han patit les conseqüències de les gelades de l’abril que han ocasionat que les pomes tinguin una mida més petita de que és habitual. No se n’han vist afectades les seves propietats de gust i color i per això, des del sector esperen que hi hagi una bona liquidació de preus quan es comencin a comercialitzar des de les càmeres de fruita. A més a més, en moltes d’aquestes finques afectades per les gelades, el dany no era prou elevat per a fer el peritatge amb Agrosseguro i per això ara els pagesos tenen més feina a l’hora de triar la fruita bona de la dolenta.

Com passa en moltes altres varietats de fruita, la collita de la Gala també s’ha avançat del que vindria a ser un any normal, quan es començava a recol·lectar durant la segona setmana d’agost. El canvi climàtic n’és el responsable ja que les elevades temperatures accentuen la maduració dels fruits i això obliga a començar abans la campanya i també a acabar-la el més aviat possible per poder entrar el producte a les càmeres.

A banda del calibre, que serà menor, la producció s’espera que sigui major. Segons dades d’Afrucat, la previsió de collita de poma Gala la demarcació de Lleida serà de 32.460 tones, un 16% més que l’any passat, quan hi va haver una producció de 27.878 tones. A Girona, la previsió és de 21.970 tones i al 2023 hi va haver una producció de 19.020 tones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Draghi posa deures a la UE

Brussel·les
Iris Triola
Pescadora de la confraria de Blanes i membre de l’Associació Dones de la Mar

“El peix és l’última proteïna salvatge que ens queda”

Blanes

Applus gestionarà durant 25 anys l’Institut d’Investigació de l’Automòbil aportant 800 milions

SANTA OLIVA
economia

El lloguer d’una habitació a Barcelona s’enfila als 638 euros al mes a l’agost

Barcelona
economia

Primera aturada parcial al Trambaix amb seguiment “total”, segons els sindicats

Barcelona

El sector de la garrofa planta cara a la marginalitat

Barcelona
Montserrat Peñarroya
Experta en màrqueting digital i negocis digitals, autora d’”Estratègies d’èxit per a empreses culturals”

“L’associació ajuda l’empresa cultural a sobreviure”

Sabadell
DE MEMÒRIA

Virtuts

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Informació especial

La compatibilitat del delegat de protecció de dades amb altres càrrecs

Rebled Bellvehí Advocats