Economia

Unió Europea

L’economia europea creix una dècima per sota del previst

El PIB de la zona euro i del conjunt dels vint-i-set va augmentar un 0,2% entre l’abril i el juny

L’ocupació al segon trimestre va augmentar un 0,2 % a l’eurozona i un 0,1% al bloc comunitari

El pro­ducte inte­rior brut (PIB) ha aug­men­tat un 0,2% tant a la zona euro com al con­junt dels països de la Unió Euro­pea (UE) al segon tri­mes­tre d’aquest 2024, segons l’ofi­cina estadística comu­nitària, l’Euros­tat.

Aques­tes dades repre­sen­ten un desac­ce­le­ra­ment d’una dècima res­pecte al crei­xe­ment obser­vat als tres pri­mers mesos de l’any, que va ser del 0,3% a l’euro­zona i a la UE. També supo­sen una revisió a la baixa d’una dècima res­pecte de l’actu­a­lit­zació publi­cada a mit­jan agost per l’Euros­tat.

La reta­llada s’explica en part pel com­por­ta­ment de l’eco­no­mia irlan­desa, que ha retro­ce­dit un 1% en comp­tes de créixer l’1,2% que l’ofi­cina d’estadística va esti­mar a l’agost. També hi va influir la desac­ce­le­ració de l’eco­no­mia fran­cesa, que créixer un 0,2% en comp­tes del 0,3% esti­mat a l’agost. Àustria va passa d’una evo­lució plana (0%) a una dava­llada del 0,4%.

Les eco­no­mies que més van créixer entre l’abril i el juny van ser les de Polònia (1,5%), Grècia (1,1%), Països Bai­xos (1%), l’Estat espa­nyol i Croàcia (0,8%) i Xipre i Lituània (0,7%). A l’altre extrem, Ale­ma­nya (-0,1%), Hon­gria (-0,2%), Suècia (-0,3%), Àustria (-0,4%), Letònia (-0,9%) i Irlanda (-1,2%) van regis­trar crei­xe­ments nega­tius. L’Estat francès, Bèlgica, Itàlia i Eslovènia es van situar en la mit­jana del 0,2%.

Per com­po­nents, el con­sum final de les llars va decréixer un 0,1 % tant a la zona euro com a la UE en el segon tri­mes­tre. La des­pesa pública va aug­men­tar un 0,6 % als països de l’euro i un 0,7 % a tot el bloc comu­ni­tari. La for­mació bruta de capi­tal fix (la prin­ci­pal cate­go­ria de la inversió) va caure un 2,2 % a l’euro­zona i un 1,1 % al con­junt dels vint-i-set. Les expor­ta­ci­ons van aug­men­tar en un 1,4 % tant a la zona euro com a la UE i les impor­ta­ci­ons van créixer un 0,5 % i un 0,6 %, res­pec­ti­va­ment.

El crei­xe­ment del PIB de l’euro­zona va coin­ci­dir amb l’incre­ment de l’ocu­pació, que va pujar un 0,2% de mit­jana a la zona euro i un 0,1% a la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.