Economia

tecnologia

La justícia europea avala la sanció rècord de 13.000 milions a Apple per eludir impostos

El TJUE dona la raó a Brussel·les i confirma que l’exempció aplicada per Irlanda era una ajuda il·legal

El gegant tecnològic nord-americà haurà de retornar tots els tributs que la CE calcula que va esquivar pagar

La Unió Europea s’anota una victòria important en la seva lluita contra els grans gegants tecnològics. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha confirmat aquest dimarts dues multes milionàries contra Apple i Google, recorregudes en el seu moment per les companyies. Es tracta, però de dos casos diferents.

En el primer, el d’Apple, el tribunal amb seu a Luxemburg avala la decisió del 2016 de la Comissió Europea (CE) que declarava il·legal els avantatges fiscals que Irlanda donava a Apple i que exigia el retorn de 13.000 milions d’euros, més interessos, pels impostos eludits. La justícia europea posa fi així a un litigi de vuit anys en els tribunals europeus.

El 2016, explica l’ACN, l’executiu comunitari va reclamar a la multinacional nord-americana 13.000 milions d’euros en impostos que Irlanda hauria d’haver recaptat, però que la tecnològica va poder esquivar entre el 2003 i el 2014 gràcies a un acord amb el govern irlandès que Brussel·les veu il·legal.

La comissària de la Competència, Margrethe Vestager, va acusar Apple de pagar només 50 euros per cada milió d’euros de beneficis a Europa l’any 2014, l’equivalent al 0,005% de l’impost de societats.

Segons l’executiu europeu, afegeix l’ACN, els acords entre Irlanda i Apple van “reduir artificialment” els impostos que havia de pagar la multinacional “durant dues dècades” gaudint d’un avantatge competitiu injust per a la resta d’empreses. A més, la CE va denunciar que la multinacional utilitzava una empresa fantasma a Irlanda “sense treballadors, ni instal·lacions ni activitats reals” on atribuïa gairebé tots els impostos.

Tant la multinacional nord-americana com Dublín van recorre als tribunals de la UE el requeriment de l’executiu comunitari que veia il·legal el tracte fiscal de les autoritats irlandeses a Apple. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), amb seu també a Luxemburg, els hi va donar la raó el 2020 assegurant que la CE no havia demostrat prou que el tracte fiscal d’Irlanda donava un avantatge competitiu a Apple. Però, en última instància, el TJUE ha dit aquest dimarts que el tribunal de primera instància es va equivocar i ha confirmat la sanció. Així, doncs, Apple, haurà de pagar la multa.

Google i l’abús de posició dominant

Pel que fa al segon cas, el que afecta Google, el TJUE ha confirmat la multa de 2.400 milions d’euros imposada a la multinacional per haver abusat de la seva posició dominant.

El tribunal ha desestimat el recurs de cassació presentat per Google i la seva matriu, Alphabet, contra una sentència del TGUE que confirmava la sanció de 2.424 milions d’euros imposada el 2017 per la Comissió Europea. En una sentència publicada aquest dimarts, el tribunal ha conclòs que Google va abusar de la seva posició dominant obligant els fabricants d’Android a instal·lar per defecte les seves aplicacions i destaca que el comportament de la multinacional era “discriminatori i no corresponia a la competència basada en mèrits”..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia