economia
L’economia catalana creix un 3 % gràcies a la demanda interna
L’economia catalana va créixer un 3 % durant el segon trimestre de l’any respecte al mateix període del 2023, xifra que representa un dècima més que a la resta de l’Estat segons dades l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). L’augment global de la demanda interna (+3,1 %), i de manera especial la que va anar a compte de les administracions públiques (+3,9 %), és un dels principals arguments que expliquen aquest repunt del PIB, que està fins a dos punts i dues dècimes per sobre de la de la UE-27 (0,8%). Aquestes estimacions suposen un augment d’una dècima en la taxa de variació interanual i en la intertrimestral respecte a l’avanç del PIB per als mesos d’abril-juny que s’havia facilitat abans.
Pel que fa a la puixança de la demanda interna en aquest trimestre, esbudellant les dades s’aprecia que vas ser d’un 2,6% mentre que en el de les administracions es va enfilar fins un 3,9 %. La formació bruta de capital creix un 3,4% interanual. Respecte a les exportacions, aquestes pugen un 0,6 % en relació amb el mateix període d’un any abans, encara que cauen sis dècimes respecte al trimestre anterior (1,2%). En concret, les de béns i serveis disminueixen un 1,5 % mentre que el consum dels estrangers a Catalunya creix un 13,1 %. Les importacions, per part seva, creixen en taxa interanual un 1,5 %.
Des de l’òptica de l’oferta, tots els sectors evolucionen positivament, especialment la indústria, amb un 5 %, i l’agricultura, amb un 10,9 %, mentre que la construcció ho fa un 3,6% i els serveis un 2,4%. Per àmbits d’activitat, els que més creixen són l’automoció, la indústria farmacèutica, l’alimentària, la química i la de productes informàtics. El sector dels serveis augmenta la seva activitat un 2,4 % respecte a un any abans, fet que suposa tres dècimes més que el trimestre anterior, quan es va elevar un 2,1%. La restauració, l’hostaleria i el comerç són les branques que registren millors índexs de creixement. Finalment, la construcció puja un 3,6 %, dos punts i tres dècimes per sobre del trimestre anterior (1,3 %), i el sector agrari puja un el 10,9 %, 8 punts i 5 dècimes més que el trimestre anterior (2,4 %).