ECONOMIA
La 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida s’apropa als 300 expositors
Lleida arribarà a la 70a Fira Agrària de Sant Miquel i la 39a Eurofruit del 26 al 29 de setembre. Enguany hi haurà 291 expositors distribuïts en una superfície de 50.000 metres quadrats al recinte de Fira de Lleida, als Camps Elisis. Una quinzena de sectors relacionats amb el món agrari, com l’agricultura de precisió, la bioeconomia o el reg, tindran representació en aquesta edició. En paral·lel, es faran més d’una cinquantena d’activitats com el 3r Congrés BIT, jornades de IA en l’agricultura o un ’Agrotardeo’, que vol acostar l’esdeveniment a les noves generacions. L’alcalde Fèlix Larrosa ha dit que tot plegat ha de servir per estudiar com s’avança en la professionalització del certamen ja de cara a l’any vinent.
La 70a edició, que s’ha presentat aquest divendres a la Llotja de Lleida, tindrà la totalitat del seu recinte firal ocupat pels 291 expositors. Larrosa ha recordat que la voluntat del patronat de Fira de Lleida és professionalitzar més el certamen i en aquesta edició es “testejarà el comportament tant d’expositors com de visitants amb l’objectiu d’avançar amb aquest nou model”, ha expressat. Aquest canvi ja es vol materialitzar de cara a l’any vinent, quan també s’espera estrenar el nou pavelló firal. Larrosa ha explicat que es va encarregar un estudi professional que recomanava “desagregar la part popular de la professional del certamen”. Així, ha detallat que una de les opcions plantejades per a la pròxima edició és que els dies feiners s’adrecin al públic professional, mentre que els festius (o cap de setmana) es reservin per al públic general.
Igualment, el president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, ha remarcat que aquesta edició ha de suposar un “punt d’inflexió” de cara a professionalitzar el certamen l’any vinent. A més, Saltó ha valorat que el relleu generacional és un factor que preocupa molt dins del sector agrari. “Involucrar les noves generacions per venir a la fira és molt important, per la qual cosa crec que l’Agrotardeo és una activitat rellevant”, ha dit.
Per la seva part, la delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, ha destacat que la fira “s’ha convertit en un punt de trobada multidisciplinar i potent d’empreses emergents així com centres de recerca centrat en la millora de cadascun dels passos de la cadena de valor alimentària”. Finalment, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha dit que enguany volen reconèixer en el marc de la fira les empreses del territori que han rebut la subvenció per participar en la convocatòria de fires internacionals.
El director de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha explicat que el recinte firal té la mateixa distribució que l’edició passada, però amb millores en algunes zones. “L’any passat vam tindre certs problemes amb la zona d’alimentació, principalment perquè les temperatures van ser exageradament altes. Enguany el que hem fet és habilitar coberts o casetes de fusta per donar-li més consistència a aquesta àrea agroalimentària, la qual cosa ja ens permet provar com funciona l’aspecte més lúdic de cara a l’edició de l’any vinent”, ha conclòs. El certamen té entre les seves activitats més destacades la 4a edició de l’Àrees Digitals, que oferirà jornades de digitalització i intel·ligència artificial aplicades a l’agricultura, o la zona d’exposició de l’Associació de Productors de l’Horta, que tindran espai propi al Pavelló 7 i oferirà als visitants degustacions de proximitat. Així mateix, l’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) estarà present a la fira, on debatrà sobre l’estalvi i la gestió de l’aigua. També hi haurà altres demostracions de productes i aliments del territori organitzades per la Diputació, així com l’esmentat ’Agrotardeo’ o el Congrés BIT, entre altres.