Economia

economia

La meteorologia redueix la producció de la verema a la DO Pla de Bages

Les glaçades tardanes i les pedregades faran que la collita sigui menor però de major qualitat

Calculen recollir 1 milió de quilos de raïm, una quantitat per sota de la mitjana

La DO Pla de Bages preveu una verema similar a la de l’any passat, en plena sequera. Malgrat que aquest any ha plogut més, les glaçades tardanes i les pedregades han afectat cultius i han fet que les previsions no siguin massa optimistes. De fet, calculen que recolliran una quantitat de raïm similar a la de l’any passat, que va ser d’1 milió de quilos. Cal tenir en compte que, en anys molt bons, la producció havia arribat fins a l’1,7 milions de quilos. Per contra, segons el president de la DO, Carles Playà, la qualitat serà millor. “L’any passat estàvem patint un estrès hídric que aquest any hem superat una mica, els ceps estan més ben equilibrats i això vol dir més equilibri en el vi”, explica.

Ja fa dies que ha començat la verema a la DO Pla de Bages i encara s’allargarà dues setmanes més, fins a principis d’octubre. Malgrat que la situació de sequera no és tan greu com la de l’any passat, les previsions no són gaire millors. Les glaçades primaverals i les pedregades en alguns llocs de la DO han fet reduir la producció. La situació però, ha estat desigual segons la zona de la DO, ja que les glaçades i les pedregades van ser locals. Per exemple, al celler Collbaix, a Manresa, calculen recollir el doble de raïm que l’any passat, especialment de les varietats de raïm blanc com el picapoll o el macabeu. Així doncs, aquest any calculen produir més de 100.000 ampolles, quan l’any passat en van fer 60.000. El seu gerent, Josep Maria Claret, subratlla que, més enllà de la producció, el més important és que les pluges “han permès recuperar la planta”, que havia arribat a una situació d’estrès hídric “molt greu”. “Si la planta està en un estat físic millor, el fruit que ens donarà el cep és millor, i ara estem en unes condicions de raïm de molt bona qualitat”, subratlla.

La sequera, un problema a llarg termini

Si és cert que la situació de sequera no és tan severa, des de la DO alerten que continua i, per això, molts cellers es veuen obligats a adaptar els seus cultius al canvi climàtic. Entre les mesures que adopten, hi ha la instal·lació del reg o la creació de cobertes vegetals per esmorteir els efectes del clima canviant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.