Economia

economia

El govern de l’Estat insisteix en obrir el debat de les baixes flexibles

Montero les defensa i critica els que no volen parlar

Foment i Pimec, a diferència dels sindicats, ho veu amb bons ulls mentre Sumar ho rebutja i Podemos critica la “deriva cap a la dreta” del govern

Saiz insisteix que la proposta no té motivació econòmica i només busca “ampliar drets”

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha demanat avui donar “una oportunitat al diàleg” entre sindicats, empresaris i executiu estatal per poder abordar la proposta de baixes flexibles anunciades ahir per la titular d’Inclusió i Seguretat Social, Elma Saiz, segons la qual, i sempre de forma voluntària, es permetria treballar parcialment a alguns empleats en situació d’incapacitat transitòria.

Quan la negociació per la reducció de la jornada setmanal a 38.5 hores aquest any i a 37,5 a partir de l’any vinent continua encallada, Montero s’ha mostrat partidària durant una visita el centre tecnològic Eureca, a Cerdanyola, de discutir la qüestió “amb profunditat” i ha criticat que “alguns ja no vulguin debatre” abans de poder diagnosticar bé la situació. Les paraules de la ministra d’Hisenda arriben després que dirigents de Sumar com la ministra de Treball ,Yolanda Díaz, o la de mateixa ministra de Sanitat, Mónica García, hagin ja descartat públicament la mesura, com ahir ho van fer també els sindicats i avui la líder de Podemos, Ione Belarra, que considera que la proposta evidencia una “nova deriva cap a la dreta” del govern de Pedro Sánchez i ha advertit que aquest tipus de reforma pot fer que “s’enviï els empleats a treballar malalts”.

En canvi, la proposta ha estat rebuda amb molt bons ulls per la patronal. El president de la patronal catalana Foment, Josep Sánchez-Llibre, la considera “encertada” i entén que rebaixaria l’absentisme laboral.

La patronal estima que 1,5 milions d’empleats manca falta cada dia a la feina a Espanya i que l’absentisme té un cost de 37.000 milions d’euros a l’any, cosa que representa un 3,1 % del PIB del país.

Crear la figura d’una incapacitat temporal parcial, ha argumentat Sánchez-Llibre, permetria “compatibilitzar el tractament de diverses malalties” amb la incorporació gradual al lloc de treball.

Pimec per la seva part ha celebrat la proposta i ha demanat la implementació “immediata” perquè és un “pas endavant” per adaptar la normativa a les “necessitats” de treballadors i empreses.

“No dicotomia entre baixa i alta”

Montero, en canvi, ha defensat que s’avanci en aquesta reforma perquè, ha dit, l’evolució de la tecnologia sanitària i les noves modalitats de feina com el teletreball fan que els treballadors es trobin “en una situació que no sigui tant dicotòmica com la d’alta o baixa”. “Hi pot haver estats intermedis en que voluntàriament el treballador vulgui incorporar-se progressivament al lloc de feina i ho vulgui compatibilitzar amb una atenció sanitària en dies alterns”, ha posat d’exemple, recalcant que aquesta incorporació hauria de ser sempre voluntària.

Montero ha insistit que aquest nou tipus de baixes flexibles s’aplicarien a “treballs compatibles” amb l’estat mèdic de l’empleat. “No parlem d’activitats que demanin una gran forma o esforç físic”, ha dit, abans de reiterar que hi ha “una gamma de grisos” en el món del treball que van més enllà de les situacions d’alta o baixa.

Per tot plegat, ha reiterat que està sorpresa que la classe política no pugui “discutir sense exabruptes” i per això ha demanat una oportunitat per aprofundir en un debat que “no ha fet més que començar” i que considera “encertat”. En aquest sentit, ha recordat que el govern espanyol ja ha pactat amb els agents socials una reforma que permet compatibilitzar la percepció de la jubilació i l’activitat laboral.

Avui, la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha insistit, igual que va fer ahir, que la proposta no té cap motivació econòmica i que únicament “busca ampliar drets”. En una entrevista a Onda Cero, Saiz ha dit que “la salut dels treballadors està a l’epicentre, això és irrenunciable” i ha precisat que qualsevol canvi ha de comptar amb la voluntarietat del treballador i fer-se sota supervisió mèdica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.