Economia

Economia

La collita d’oli d’oliva caurà un 50% respecte a la mitjana històrica de producció

Segons les dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, només arribarà a les 16.500 tones

La collita d’oli d’oliva tornarà a caure un 50% aquest any respecte a la producció mitjana històrica. Segons la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), només arribarà a les 16.500 tones. De fet, aquesta situació s’ha repetit en dues de les tres últimes campanyes. Per tant la collita d’aquest any serà força similar a la del 2022 (15.084 tones) i queda un 49,5% per sota de la de l’any passat, quan es va arribar a les 32.674 tones. El descens serà especialment significatiu al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, on s’enfonsarà un 65,4%. En concret, la davallada més important serà al Baix Ebre i al Montsià.

Segons ha advertit, Antoni Galceran, portaveu d’oli d’oliva de la FCAC, la caiguda de producció tindrà efectes “molt importants” i suposa un increment notable de les despeses de les cooperatives. “En alguns casos, podrien arribar a no obrir els molins si l’escassa producció no pogués cobrir els costos de l’activitat”, ha apuntat a l’ACN.

Per territoris, la davallada més important es produirà al sud del país. A les comarques productores d’oli d’oliva de Lleida, també es notarà i la producció caurà un 20% en relació amb l’any passat, passant de 8.813 a 7.000 tones. En aquest cas, el reg de suport aconseguiria salvar la collita en algunes zones, mentre la collita seria molt escassa en el secà. S’espera, però, una lleugera millora de la collita a Girona i Barcelona arribant a 1.500 tones després de dues campanyes bastant dolentes, quan la producció havia baixat a 800 tones.

Les pluges i les condicions meteorològiques de les properes setmanes podrien incrementar lleugerament la producció d’oli, segons la federació, però en tot cas val a dir que apunten que aquest “no seria un augment rellevant perquè, després de la floració i el quallat, ja s’observava que l’olivera no estava prou carregada”. A més, continuen, “posteriorment els arbres han expulsat part del fruit per falta d’aigua”.

Pel que fa al conjunt de l’Estat espanyol, la FCAC espera una producció aproximada de 1.290.000 tones, és similar a la mitjana històrica, després de dues campanyes consecutives en què no s’arribava a 850.000 tones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia