economia
Ocupació de nou rècord gràcies a la bona campanya d’estiu
La taxa d’atur va baixar fins al 8,8% en un trimestre marcat pel dinamisme del sector serveis
Impulsada per una magnífica campanya d’estiu, l’ocupació va arribar a un nou màxim històric al tercer trimestre de l’any, amb més de 3,86 milions de treballadors. Entre juliol i setembre, el total d’empleats ha sumat 53.500 persones respecte els tres mesos anteriors, un 1,4% més, el mateix percentatge que en comparació amb l’any passat. Pel que fa a la taxa d’atur, va baixar fins al 8,8%, mig punt menys respecte l’anterior trimestre però lleugerament per sobre de les xifres de l’estiu passat (8,68%), segons les dades de l’EPA recollides per l’ACN. El total de persones desocupades es va situar en 373.900, 21.400 menys que el trimestre anterior però 12.100 més que fa un any. Els sindicats admeten que l’evolució és bona però destaquen que amaguen una realitat “molt més complexa i preocupant” ja que hi ha col·lectius que no es beneficien de la millora, sobretot les dones migrades, i persisteixen mals endèmics com una elevada taxa de precarietat i temporalitat.
El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha destacat avui que la taxa d’atur de Catalunya se situa “molt per sota” de la mitjana del conjunt de l’Estat, que és de l’11,2%, i això demostra que s’està “en la línia correcta i encertada”. També ho ha celebrat el secretari de Treball, Paco Ramos, que ha ressaltat que el mercat laboral català fa dos anys que encadena creixements interanuals de l’ocupació i que “4 de cada 5 persones que s’han activat estan a hores d’ara ocupades”. Tot i això, la directora de l’Observatori del Treball i Model Productiu, Manuela Redondo, ha constatat un alentiment del ritme d’incorporació al mercat dels treballadors estrangers, els qual han suposat aquest estiu el 5% dels nous ocupats. Redondo ha apuntat que a banda del descens de la població activa estrangera, un motiu que podria explicar aquesta menor contribució és la regularització de la situació dels treballadors. En l’anterior campanya vacacional, els treballadors de fora de l’Estat espanyol van suposar més d’un 60% dels nous empleats.
El sector serveis, vinculat directament al turisme, va ser el més dinàmic, amb 1.900 contractacions més que els tres mesos anteriors. En canvi, la indústria i la construcció van registrar menys empleats que el segon trimestre. En la comparativa anual, destaquen de nou els serveis (64.300 treballadors més), seguit de la construcció (4.500). En canvi, a la indústria es van reduir en 12.600 els llocs de treball.
La bona evolució del mercat laboral no beneficia tothom per igual. En els últims dotze mesos l’ocupació ha pujat en 52.900 persones, dels quals 43.000 són homes i 9.800 són dones, de manera que la gran majoria de llocs de treball nous han anat a parar a homes. També ha pujat l’atur entre els menors de 25 any: la taxa d’atur juvenil s’ha situat en el 23,27%, tres punts per sobre del trimestre anterior i dos punts més que fa un any, quan fregava el 21,3%.
Per a Comissions Obreres, l’increment d’ocupació del darrer trimestre “és positiu però posa en evidència una desacceleració en la creació d’ocupació”. El sindicat destaca “la insuficient reducció de l’atur malgrat el creixement de l’ocupació” i atribueix aquesta “contradicció” a la incorporació al mercat de treball de la població inactiva, que són aquelles persones que no estaven i treballant ni buscant feina però que “ara, segurament animades per la bona dinàmica del mercat de treball, s’animen a incorporar-se a l’activitat”. CCOO posa èmfasi en els problemes per reduir l’atur estructural i insisteix que la reducció de la jornada laboral, que el govern central vol impulsar però es topa amb l’oposició frontal de la patronal, “contribuirien a incrementar l’ocupació i a reduir aquest nivell d’atur actualment existent”. també la UGT alerta de les ombres que amaguen les xifres. El sindicat assegura que la realitat del mercat laboral català és “molt més complexa i preocupant” del que apunten les xifres, ja que “a disminució de l’atur i l’augment de l’ocupació no s’han traduït en una millora real de les condicions laborals”. Destaca que la precarietat, la temporalitat i l’exclusió laboral “continuen sent estructurals” i insisteixen que les dones, sobretot les migrades, son les més vulnerables.
El govern defensa, en canvi, que també millora la qualitat del mercat laboral. En aquest sentit, el secretari de Treball, Paco Ramos, ha destacat el “fort augment” dels contractes a temps complet amb 97.000 contractes més i que “pràcticament tota l’ocupació generada” sigui de tipus indefinit. Un 87,4% dels ocupats tenen un contracte indefinit a Catalunya, ha recordat, i els treballadors amb contracte temporal han caigut un 31.200 en un any.