Economia
Vandellòs II reforçarà les mesures per fer front al risc sísmic
La central nuclear de Vandellòs II prendrà mesures per fer front al risc sísmic associat a la falla del Camp, molt propera a les instal·lacions. Actualment, la planta atòmica està preparada per resistir una acceleració sísmica de 0,3 G (G és la intensitat del camp gravitatori), i amb les millores plantejades pel Consell de Seguretat Nuclear, s’arribarà als 0,6 G. El director de l’Associació Nuclear d’Ascó-Vandellòs II (ANAV), Paulo Domingues, ha assenyalat que la central estarà “més preparada per fer front a l’impensable”, ja que un sisme d’aquest calibre pot passar una vegada cada 14.000 anys, ha afirmat. Domingues també ha explicat que la central nuclear Ascó II està aturada des del dilluns 11 de novembre i estan esbrinant el motiu de la parada automàtica. És una “avaria de més calat”, ha reconegut.
L'ANAV preveu una inversió de 3,5 milions d'euros i arriba després d'un estudi sísmic del Consell Nacional de Seguretat (CSN) que alertava que calia fer "millores significatives" a les instal·lacions de Vandellòs. "Hem estudiat l'efecte d'aquest nivell d'intensitat addicional que pot donar un sisme i hem previst una sèrie d'adaptacions", ha comentat el director. Els informes es van començar a fer de manera periòdica arran de l'accident de Fukushima, al Japó. Durant les recàrregues previstes pel 2025 i el 2027 s'implementaran aquestes mesures que consisteixen en l'ancoratge d'alguns equips, l'increment de la rigidesa d'estructures de suport i un magatzem addicional per a líquids, segons ha explicat des d'ANAV Paulo Domingues. Preguntat per possibles fenòmens sísmics provinents de la falla de l'Ebre, i per l'impacte del projecte de Repsol de magatzem marí de CO2 davant la costa tarragonina, Domingues ha evitat respondre argumentant que es tractava d'una altra empresa, però ha insistit que les centrals nuclears estan "preparades". Aturada d'Ascó II Ascó II es troba aturada des del dilluns 11 de novembre a causa de la parada automàtica de la unitat II. Encara desconeixen el motiu i els equips tècnics de l'ANAV treballen per esbrinar què ha passat i recuperar el servei al més aviat possible. "Creiem que és a la cicatriu, i hem de garantir que l'alternador no té res", ha assenyalat Domingues.
En la trobada anual per fer balanç de les dues centrals nuclears del sud de Catalunya, l'ANAV ha alertat que la seva "rendibilitat està amenaçada". Domingues ha assegurat que a l'abril van tenir preus negatius, però que es van mantenir operatius gràcies a estar connectats amb França, cap a on van injectar potència elèctrica. "Estem al límit de la rendibilitat, podríem entrar en un escenari poc desitjable", ha dit el director de l'associació. Ha recordat que les centrals atòmiques són un "negoci". "És un servei públic, generem energia elèctrica abundant i sense emissió de CO2", ha afegit. Domingues ha lamentat que el 52,2% del seu pressupost se'n vagi amb impostos, tributs i taxes. Tot i això, no ha comentat els beneficis obtinguts. "Si les propietàries veuen que no és rendible, poden decidir tancar-les abans de temps", ha amenaçat.
L'ANAV també ha confirmat que el ministeri per la Transició Ecològica ha donat l'autorització per executar el Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) de Vandellòs II. Preveuen iniciar les obres l'any vinent i tenir-lo enllestit entre setembre i octubre de 2026. Pel que fa al d'Ascó, estan esperant l'autorització del CSN i volen tenir-lo en funcionament entre març i abril de 2027. "Si l'octubre de 2027 no tenim el magatzem temporal operatiu, no podrem fer la recàrrega següent", ha avisat Domingues. Durant el 2024, segons l'ANAV, s'han invertit 33 milions d'euros a Ascó I, 26 milions d'euros a Ascó II i 42 milions d'euros a Vandellòs II. L'any vinent es farà una recàrrega a la central Ascó II a la primavera i a la de Vandellòs II a la tardor.