economia
Els lloguers s’encareixen a la demarcació tot i la regulació, segons la Cambra de la Propietat
Els preus dels lloguers a les comarques gironines van continuar pujant durant el tercer trimestre de l’any malgrat la regulació dels lloguers, segons la Cambra de la Propietat Urbana de Girona que avui ha publica el seu nou informe trimestral del preu del lloguer elaborat a partir de les dades de fiances registrades. Destaca sobretot que en un any a la zona de la costa els lloguers s’han encarit un 10,3% i a Figueres, un 6,1%, mentre que a la capital, Girona, els preu mitjà se situa en nivells molt similars a un any enrere (+0,1%) i Olot és l’única ciutat on s’ha abaratit (-1,2%).
La ciutat de Girona va tancar el tercer trimestre amb un preu de lloguer de mitjana de 799,21 euros. La xifra és similar a la dada de fa un any (798,79) però respecte el trimestre anterior, el segon del 2024, suposa un increment del 2,3%. També es destaca que no ha superat el màxim històric que es va assolir al primer trimestre d’aquest any (807,56). La Cambra de la Propietat assenyala també que a la capital gironina el preu del lloguer se situa per sobre de la mitjana catalana excloent-hi la ciutat de Barcelona (727,19).
Figueres és la població gironina estudiada on més s’encareix el lloguer en comparació amb el trimestre anterior amb un 4,9%, en passar de 545,90 a 572,71 euros de preu mitjà.
Pel que fa a Olot, amb un preu mitjà de 537,74 euros, és l’única població estudiada on el preu ha baixat respecte fa un any (544,12). Però sí que han incrementat els lloguers respecte el segon trimestre (520,39).
La Cambra de la Propietat Urbana de Girona considera que “és molt rellevant l’evolució dels lloguers a la zona de la costa”. A les poblacions situades entre Sant Feliu de Guíxols i Palamós el preu mitjà es va situar al tercer trimestre en 755,84 euros, també per sobre de la mitjana de Catalunya excloent Barcelona. Aquesta xifra suposa un 10,3% més que al tercer trimestre del 2023 (685 euros) i un 1,5% més que al segon trimestre del 2024 (744,94 euros).
Menys oferta
L’estudi també destaca que durant el tercer trimestre de 2024 s’ha detectat un descens del nombre de contractes nous de lloguer. Es tracta d’“una tendència que ja s’havia produït en els darrers trimestres i que continua durant el nou trimestre analitzat”, es destaca. A Girona el descens és del 16%, a la costa del 20% i a Figueres i Olot del 17%.
Des de la Cambra de la Propietat s’assenyala que agafant el 2019 com a any de referència per evitar les oscil·lacions generades els anys posteriors per la covid-19, es pot veure “la magnitud del descens” dels nous contractes signats anualment. Així, a Girona baixen en 1.076 contractes (un -30%), Figueres baixen 385 (-28%), Olot es redueixen en 134 (-17%) i a la Costa es redueixen en 218 (-18%). Aquesta disminució continuada del nombre de contractes és “a conseqüència de la disminució de l’oferta d’habitatges i acredita les actuals tensions d’un mercat amb molta demanda i molt poca oferta que genera moltes dificultats als qui estan necessitats d’un habitatge de lloguer”, subratlla la Cambra de la Propietat Urbana en l’estudi.