economia
Els pescadors de Tarragona exigeixen mantenir les mateixes condicions que fins ara
Rebutgen les “imposicions” del Ministeri i reclamen un pla de viabilitat per saber a principis d’any els dies que podran sortir a la mar
Els pescadors de la Confraria de Tarragona tornen a rebutjar les mesures del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació arran de l’aprovació del pla de pesca de la Comissió Europea al desembre. Segons informa ACN, volen mantenir les mateixes condicions de pesca que tenien, amb els tres mesos de parada biològica. “Són inacceptables les imposicions, sense cap garantia. Diem no a tot”, ha afirmat Esteve Ortiz, president de l’entitat. A més, reclamen que el Ministeri concreti els dies que podran sortir a la mar. Avui, els pescadors de les 25 embarcacions d’arrossegament fan vaga i s’han aplegat davant la confraria per mostrar el seu malestar. Tot i que tenen previst tornar a pescar dimarts, dia que es reuniran amb el Ministeri, no descarten noves vagues.
“Ja n’hi ha prou de pressionar-nos, Tarragona i província som els que hem fet més parades biològiques i hem complert més la normativa, som els que hem rebut més sancions en comparació amb la resta de Catalunya, injustament”, ha manifestat el president de la confraria. Els pescadors tarragonins asseguren que no estan disposats a acceptar “més condicions”. “Ens han donat 130 dies de pesca, més els que ens van afegint, que serien uns 160 dies a final d’any”, ha apuntat Ortiz.
Per això, el sector reclama al Ministeri d’Agricultura que els concreti els dies que podran pescar a principis d’any i rebutgen les mesures proposades per l’executiu espanyol per compensar la reducció de 27 dies de pesca després de l’aprovació del pla de pesca europeu. Entre les mesures “imposades” que no volen hi ha el canvi de les portes que s’usen en les xarxes d’arrossegament o les mides de les malles. “A qui beneficiarà totes aquestes inversions? Potser les empreses que venen les portes. No es pot pescar amb aquest sistema de portes sense uns escàners, els quals costen un dineral”, ha denunciat.
Ortiz ha asseverat que l’acord europeu pretén potenciar la pesca al nord d’Àfrica i a l’Atlàntic: “Arruïnant la pesca del Mediterrani i escudant-se amb el medi ambient. Tot això és mentida perquè estem plens de tonyines que devoren tots els altres peixos. Per tant, no a tot, no estem d’acord amb les imposicions del Ministeri ni amb el que diu la Generalitat”, ha dit.
Tot i això, es mostren oberts a negociar amb els governs. “Si no, continuarem amb les vagues i pressionarem tot el que faci necessari. Morirem matant, perquè ja no ens queda res més”, ha afirmat el president de la confraria, qui lamenta que quedin pocs pescadors. “Generacions ja no en queden, darrere meu només en queda una”, ha lamentat.
Els pescadors de la Confraria de la Ràpita, que aplega la flota d’arrossegament més important del país, també es van sumar a la jornada de vaga del dijous. Tot i això, els patrons que van sortir a la mar ho van fer a títol individual, ja que des de la confraria indiquen que resten a l’espera de la decisió conjunta de les federacions per secundar jornades de vagues. Per aquest motiu, les embarcacions rapitenques han sortit a pescar aquest divendres.