SANTA PAU
La sequera afecta per tercer any seguit la collita de fesols
La collita de fesols de Santa Pau d’aquest any ha tornat a ser poc reeixida, segons el president de la denominació d’origen protegida que assegura la procedència i la qualitat d’aquest apreciat llegum. Ho va dir ahir durant la celebració de la Fira del Fesol, que, com cada any, va aplegar una multitud de visitants que van voler gaudir de les diverses presentacions gastronòmiques elaborades amb fesols. Sunyer va remarcar que és la tercera campanya seguida en què la collita és minsa a causa de les condicions climatològiques. Ell mateix va indicar que una collita bona se sol situar a l’entorn d’entre 50.000 i 60.000 quilos, però que aquests darrers tres anys s’ha reduït a només un terç d’aquesta quantitat. Per això, va avançar que els productors associats a la denominació d’origen han decidit no posar a la venda fesols secs i oferir-ne només de cuits. “Sempre fan més resistència”, va sentenciar. Els fesols en sec només els vendran directament als restauradors i en van assegurar per a la fesolada celebrada ahir a la plaça porxada del poble, que és l’acte més rellevant de la fira.
Quan li van preguntar sobre les causes de les males collites dels últims anys, el màxim responsable de la DOP va explicar que, un cop més, les altes temperatures registrades durant l’època de la floració van provocar la caiguda de les flors i la baixa producció de les tavelles, que, finalment, maduren fins a convertir-se en fesols. Això no obstant, Sunyer va dir que, a diferència de les dues temporades anteriors, la terra de conreu no estava tan extremament seca. “La terra no estava tan seca, però sí suficientment perquè afectés la collita”, hi va afegir.
El president de la denominació d’origen protegida Fesols de Santa Pau, a més, va remarcar que la collita d’aquest any també ha estat afectada per la dana del mes d’octubre passat. “Va ser un moment en el qual ja hi havia alguns fesols secs als camps i la gota freda en va afectar el creixement, els va tacar i, per tant, hi va haver força rebuig”, va dir. Això no obstant, va fer una crida a l’optimisme. “El fesol és un conreu que es fa en sequer i ja tenim assumit que algun any pot ser dolent i tenir la collita molt mínima”, va indicar, i va convidar a “no perdre l’esperança i la il·lusió de plantar fesols i d’esperar una collita millor”. I va reblar: “Cada any és una aventura i n’hi ha de millors i de més dolents. Hem pogut salvar la festa del fesol.”
El producte convidat a la fira va ser el patacó de Licodia Eubea, agermanada amb Santa Pau, per commemorar que, el 1393, el rei Martí l’Humà va atorgar la baronia d’aquesta ciutat italiana de la regió de Catània al baró Hug de Santa Pau. A la fesolada, hi van participar onze restauradors.