Economia

SANTA PAU

La sequera afecta per tercer any seguit la collita de fesols

La collita de fesols de Santa Pau d’aquest any ha tor­nat a ser poc reei­xida, segons el pre­si­dent de la deno­mi­nació d’ori­gen pro­te­gida que asse­gura la pro­cedència i la qua­li­tat d’aquest apre­ciat lle­gum. Ho va dir ahir durant la cele­bració de la Fira del Fesol, que, com cada any, va aple­gar una mul­ti­tud de visi­tants que van voler gau­dir de les diver­ses pre­sen­ta­ci­ons gas­tronòmiques ela­bo­ra­des amb fesols. Sunyer va remar­car que és la ter­cera cam­pa­nya seguida en què la collita és minsa a causa de les con­di­ci­ons cli­ma­tològiques. Ell mateix va indi­car que una collita bona se sol situar a l’entorn d’entre 50.000 i 60.000 qui­los, però que aquests dar­rers tres anys s’ha reduït a només un terç d’aquesta quan­ti­tat. Per això, va avançar que els pro­duc­tors asso­ci­ats a la deno­mi­nació d’ori­gen han deci­dit no posar a la venda fesols secs i ofe­rir-ne només de cuits. “Sem­pre fan més resistència”, va sen­ten­ciar. Els fesols en sec només els ven­dran direc­ta­ment als res­tau­ra­dors i en van asse­gu­rar per a la feso­lada cele­brada ahir a la plaça por­xada del poble, que és l’acte més relle­vant de la fira.

Quan li van pre­gun­tar sobre les cau­ses de les males colli­tes dels últims anys, el màxim res­pon­sa­ble de la DOP va expli­car que, un cop més, les altes tem­pe­ra­tu­res regis­tra­des durant l’època de la flo­ració van pro­vo­car la cai­guda de les flors i la baixa pro­ducció de les tave­lles, que, final­ment, madu­ren fins a con­ver­tir-se en fesols. Això no obs­tant, Sunyer va dir que, a diferència de les dues tem­po­ra­des ante­ri­ors, la terra de con­reu no estava tan extre­ma­ment seca. “La terra no estava tan seca, però sí sufi­ci­ent­ment perquè afectés la collita”, hi va afe­gir.

El pre­si­dent de la deno­mi­nació d’ori­gen pro­te­gida Fesols de Santa Pau, a més, va remar­car que la collita d’aquest any també ha estat afec­tada per la dana del mes d’octu­bre pas­sat. “Va ser un moment en el qual ja hi havia alguns fesols secs als camps i la gota freda en va afec­tar el crei­xe­ment, els va tacar i, per tant, hi va haver força rebuig”, va dir. Això no obs­tant, va fer una crida a l’opti­misme. “El fesol és un con­reu que es fa en sequer i ja tenim assu­mit que algun any pot ser dolent i tenir la collita molt mínima”, va indi­car, i va con­vi­dar a “no per­dre l’espe­rança i la il·lusió de plan­tar fesols i d’espe­rar una collita millor”. I va reblar: “Cada any és una aven­tura i n’hi ha de millors i de més dolents. Hem pogut sal­var la festa del fesol.”

El pro­ducte con­vi­dat a la fira va ser el patacó de Lico­dia Eubea, ager­ma­nada amb Santa Pau, per com­me­mo­rar que, el 1393, el rei Martí l’Humà va ator­gar la baro­nia d’aquesta ciu­tat ita­li­ana de la regió de Catània al baró Hug de Santa Pau. A la feso­lada, hi van par­ti­ci­par onze res­tau­ra­dors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia