Crea una cafetera per a casa i la converteix en un nou negoci
Un apassionat del cafè fa realitat la primera màquina d’‘espresso’ de palanca no elèctrica fabricada a Catalunya
L’empresa de nova creació, amb seu a Cardedeu, n’ha començat a fabricar 20 unitats en un taller de Barcelona
En els plans de Matías Iturbides, periodista i desenvolupador web, no entrava convertir-se en dissenyador d’una màquina, i menys en emprenedor.
Però sovint els plans hi són per trencar-los, i ell i els enginyers Eduard Andreu i Patrick Chacón són des de l’octubre els socis fundadors de l’empresa Strad Espresso Maker, dedicada al desenvolupament, la producció i la comercialització de la primera cafetera d’espresso de palanca no elèctrica dissenyada i fabricada a Catalunya.
Iturbides ha estat el creador d’aquest artefacte que va començar a gestar sense ser-ne gaire conscient gràcies a la seva gran passió pel cafè d’especialitat. Després de més de 15 anys d’experiència com a usuari de diversos models de cafeteres manuals de palanca i cansat de gastar-se diners adquirint-les i reparant-les, es va dedicar a fer llistes i a analitzar en què fallaven totes i de manera recurrent. Poc després, amb un full i un llapis, va començar a dibuixar el disseny de la màquina de cafè espresso manual de palanca que voldria tenir a casa. Aquella màquina amb la qual es podria fer el seu cafè d’especialitat de manera que li permetés poder controlar tot el procés tradicional de barista.
La seva idea va quedar en un calaix durant uns anys, fins que va reprendre el seu projecte personal i va dedicar un mes a formar-se en un programa de disseny de producte. Els seus plànols van arribar a la mà d’un amic enginyer jubilat que el va esperonar a tirar endavant la seva iniciativa. “En una setmana ja m’havia fet un prototip funcional a partir de la meva proposta que va tirar cafè des del primer dia”, recorda emocionat Iturbides.
L’aportació de l’enginyer jubilat el va ajudar a millorar el disseny de la màquina, no només per una qüestió estètica, sinó perquè tingués garantit un procés de fabricació el més simple possible.
El resultat de la seva obra va quedar tan cuidat i era tan eficient que, quan el seu soci Eduard Andreu –enginyer i cofundador de Strad Espresso Maker però aleshores un total desconegut– va veure la cafetera made in casa Matías Iturbides, va quedar admirat i el va animar a comercialitzar-la. Andreu va compartir la gran troballa amb el seu amic i també enginyer Patrick Chacón, propietari d’una empresa de motlles d’injecció de plàstic que immediatament es va voler afegir a la iniciativa empresarial. “Aquesta màquina manual em va agradar de seguida i hem anat millorant-la fins a convertir la Strad en superresistent, pensada perquè fins i tot els nets dels teus nets la segueixin utilitzant”, expliquen Chacón i Iturbides.
L’empresa ha començat amb una producció de 20 unitats, a tallers de Barcelona, amb peces 100% locals i utilitzant tècniques de mecanitzat CNC d’alta precisió. “Tenim clar que la producció la volem fer aquí, volem tenir el control de tot el procés per garantir la màxima qualitat i, a més, és una de les condicions que va posar Matías quan vam decidir posar en marxa l’empresa”, assegura Patrick Chacón.
El cost de la primera producció de la maquinària i totes les despeses associades a la creació de la companyia, els han assumit amb capital propi. “Vam fer un intent de crowdfunding amb una firma dels EUA però no va sortir bé perquè havíem de dedicar més diners a donar-nos visibilitat que al que necessitàvem i vam decidir engegar la maquinària amb els estalvis dels socis”, explica Iturbides.
El producte es comercialitzarà en línia, primer a través del seu propi lloc web a Europa, i després ja estudiaran com entrar al mercat dels EUA. Els emprenedors tenen moltes expectatives posades en la fira Coffee Fest, que se celebra a Madrid a mitjan febrer, i es pot dir que hi faran la presentació mundial d’aquesta màquina de cafè de grau professional per a ús domèstic.
La Strad, segons afirma l’empresa, no està pensada per vendre recanvis, ja que els components són compatibles amb altres cafeteres similars. “Així la converteix en una màquina molt fàcil d’utilitzar i elimina la dependència amb el fabricant, ja que aquests components es poden adquirir en qualsevol proveïdor especialitzat”, expliquen els socis fundadors.
Strad Espresso Maker irromp així en un mercat dominat principalment per empreses nord-americanes i algunes d’europees. Amb això, la start-up barcelonina s’afegeix a una tradició d’empreses catalanes com ara Aplimont, Campeona i Maest, entre d’altres, que van destacar –amb versions elèctriques– entre els consumidors d’espresso més exigents de tot Europa. El cafè d’especialitat és tot un món, que ha anat agafant volada tant en l’àmbit professional com en l’àmbit domèstic des de principi del segle XXI a Catalunya. Es tracta d’una categoria de cafè que ha de complir uns requisits com ara la fragància i l’aroma, el sabor i el postgust, l’acidesa, el cos, entre d’altres, però que a més té uns valors com ara la traçabilitat, la sostenibilitat, el respecte per la natura, el consum conscient. Matías Iturbides és un dels captivats per aquesta categoria.