ECONOMIA
El BBVA no millorarà l’oferta pel Sabadell arran del retorn a Catalunya
L’entitat financera bat rècords de beneficis el 2024: 10.054 milions d’euros
En la roda de premsa de presentació de resultats a la Ciutat BBVA de Las Tablas (Madrid), el president del BBVA, Carlos Torres, ha negat aquest dijous qualsevol possibilitat de millorar l’oferta pel Sabadell arran del retorn de la seu social des d’Alacant a la sabadellenca plaça de Sant Roc. “No queda espai per millorar el preu d’oferta de l’opa”, ha sentenciat. “El valor del Sabadell està molt lligat a la nostra oferta i fonamenta la seva cotització”, ha afegit Torres davant la depreciació del preu ofert perquè l’acció del Sabadell es ve comportant millor que la del BBVA des del dia de la presentació de l’opa l’1 de maig del 2024.
Sobre el canvi de domicili del banc presidit per Josep Oliu, Torres afirma que “son qüestions que entren dins de la potestat dels òrgans de govern del Sabadell i no hi ha cap incompliment del deure de passivitat” que té tot banc objecte d’opa. “Cap decisió canvia ni l’interès ni l’atractiu de l’operació”, avisa Torres.
“Som l’entitat que més ha apostat per Catalunya en l’última dècada amb diferència”, ha subratllat tot recordant la integració de caixes catalanes.
Sobre el rerefons polític al voltant de l’opa, Torres no ha fugit d’estudi. “Els temes polítics tenen una influència en els calendaris electorals. Les circumstàncies polítiques han tingut molt de pes en aquest procés i la filtració de l’operació té lloc el 30 d’abril del 2024 en plena campanya de les eleccions catalanes”, ha recordat Torres
El retorn del Sabadell a la seva seu històrica no canvia el pla del BBVA que el futur banc fusionat tingui doble seu, amb Sant Cugat com a hub tecnològic, i conservi la marca Sabadell allà on hi tingui un valor d’arrelament especial.
Davant la fase d’autorització que actualment es dirimeix a la Comissió dels Mercats i de la Competència (CNMC), Torres ha destacat que el supervisor “ha acotat potencials problemes a tres àmbits molt concrets”. “Hem presentat compromisos inèdits en aquests àmbits de competència, inclusió financera i cohesió territorial i gràcies a aquests compromisos la nostra expectativa és que l’operació s’aprovarà i preservant la creació de valor”.
Rècord de beneficis
Els beneficis del BBVA van augmentar un 25,4% l’any passat en relació al 2023, passant de 8.019 milions a 10.054, una xifra rècord per a l’entitat financera, segons la informació remesa aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En el quart trimestre, l’entitat ha guanyat 2.433 milions d’euros. En plena opa al Sabadell, les despeses d’explotació pugen un 18% fins als 14.193 milions per l’augment de la plantilla i una major inversió. De fet, el BBVA preveu contractar unes 1.100 persones més en tecnologia i dades, un àmbit on ha incorporat 10.100 professionals en tres anys. El marge d’interessos és també històric, amb un augment anual del 13% que el situa en els 25.267 milions d’euros, especialment pel dinamisme de la concessió de crèdit.
Les comissions netes sumen 7.988 milions (+31%), mentre que els ingressos recurrents bancaris (marge d’interessos i comissions) arriben als 33.255 milions (+16,7%). El marge brut, que inclou tots els ingressos, puja un 25% fins als 35.481 milions d’euros.
El BBVA notifica un augment del volum de l’activitat, amb un creixement del crèdit del 14,3%. Però precisament aquest increment del crèdit fa pujar també el deteriorament d’actius financers, que creix un 32% anual. Tot i això, el BBVA destaca que el cost del risc acumulat es manté estable en l’1,43%, mentre que la taxa de morositat i la de cobertura se situen en el 3% i el 80%, respectivament.
El BBVA segueix pendent de l’anàlisi que la CNMC està fent, en fase dos, de la seva opa hostil al Banc Sabadell.