Economia

El SMO va ajudar a la inserció laboral de 618 persones durant el 2024

El Servei Municipal d’Ocupació (SMO) de l’Ajuntament de Girona ha ajudat a la inserció laboral de 618 persones i ha donat suport a la creació de 38 empreses durant el 2024. Del total d’insercions, el 40,5% han estat de persones de 45 anys o més i més de la meitat de les noves empreses(52%) les han creat menors de 30 anys. Aquestes són algunes de les dades de les actuacions executades des de l’equipament municipal que aquest matí han presentat en una roda de premsa.

Durant l’any 2024, el servei va gestionar 1.337 llocs de treball, un 16,5% més que l’any anterior. Es tracta d’una xifra que supera un 23,6% els valors d’abans de la pandèmia, quan es van gestionar 1.081 llocs de treball (2019).

Els sectors que van generar més ofertes de treball l’any passat van ser el comerç i les activitats sanitàries i de serveis socials. Per contra, es va registrar una davallada del 32,6% en les ofertes en l’hostaleria.

Pel que fa a les insercions laborals, es van registrar 618 insercions, el 65% de les quals van ser insercions directes en ofertes de feina gestionades per l’SMO. D’aquestes, el 40,5% tenien 45 o més anys.

En l’àmbit de l’emprenedoria i l’autoocupació, l’any 2024 es van assessorar 228 persones i es va donar suport a la creació de 38 empreses. A aquestes també se les ha assessorat en la recerca de finançament extern, amb el resultat que s’han pogut aconseguir 228.178 euros distribuïts entre 21 de les empreses. Destaca també que el 52% de les 38 empreses noves han estat creades per joves menors de 30 anys.

D’altra banda, i per realitzar la major part de les accions, l’SMO rep diferents subvencions. El 2024 es van reunir un total de 2.371.379 euros i enguany es comptarà amb un 22,6% més de subvencions: 2.901.048 euros. Aquest increment permetrà dur a terme una major atenció a persones en situació d’atur i a projectes d’emprenedoria.

Programa d’ajuts

L’any passat es van destinar 73.478 euros més al programa d’ajuts a la contractació Girona Actua amb un import total de 189.208 euros. L’ajuda té com a finalitat fomentar la incorporació al mercat de treball de persones en situació de risc de vulnerabilitat i, al mateix temps, donar suport al teixit econòmic en el manteniment de les activitats productives i la seva competitivitat, mitjançant la creació d’ocupació de qualitat.

Fruit de l’increment de pressupost, es van poder contractar més persones i més empreses se’n van beneficiar. En concret, el 2024 es van contractar 33 persones i es va beneficiar a 21 empreses; mentre que el 2023 es van atorgar 24 ajuts per a un total de 17 empreses.

Una altra línia de subvenció és el programa 30 Plus destinat a la contractació de persones de 30 anys o més. En aquest sentit, es van contractar a 41 persones i es va beneficiar a 35 empreses.

Orientació laboral

D’altra banda, es van fer 2.324 accions d’orientació per a la recerca de feina el 2024. Concretament, 671 es van atendre al Punt d’Informació, des d’on es realitza una atenció inicial per derivar la persona al recurs òptim; 595, des dels Itineraris d’Orientació; 559, al Punt de Feina des d’on s’ofereix un lloc físic amb ordinadors per poder treballar de forma autònoma la recerca de feina amb l’assistència d’una persona professional, i 499 des de les càpsules formatives SMObilitza’t que es duen a terme durant l’any. Està previst que l’any que ve les dades augmentin considerablement perquè enguany s’ofereix més hores d’atenció.

Pel que fa als plans d’ocupació adreçats a població en situació d’atur, el 2024 l’Ajuntament de Girona va contractar 48 persones durant 1 any, 9 mesos o 6 mesos. Es tracta d’una xifra similar a la de l’any 2023 que consolida l’increment que es va registrar llavors, quan es va passar de les 22 persones contractades a les 45.

Aquests plans van destinats a perfils amb dificultats per trobar feina com persones TRANS*, de 52 anys o més, en risc d’atur de llarga durada, migrades, dones en situació de violència masclista o persones destinatàries de la Renda Garantida de la Ciutadania. També s’atorguen a persones dels barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla.

Des de l’equipament també es promou la qualificació professional de les persones en situació d’atur, oferint-los una formació ajustada a les necessitats del mercat de treball. Els cursos que es van oferir l’any passat eren sobre activitats administratives, atenció sociosanitària, muntatge d’instal·lacions elèctriques i tèrmiques i preparació de comandes i manipulació de càrregues. Es van formar 63 persones en aquests àmbits. Cal destacar que el 71,4% de les persones va obtenir el certificat.

Una altra de les línies de l’SMO és promoure l’alfabetització digital. En aquest sentit, l’any passat es van formar 136 persones, de les quals 8 de cada 10 eren dones.

A més, l’equipament és un punt on es fan les proves d’avaluació per a l’obtenció del certificat ACTIC, emès per la Generalitat de Catalunya. L’any 2024 es van inscriure 329 persones i el 50,02% va obtenir el certificat.

Seguint amb la formació, l’equipament acull diferents cursos per a joves que han finalitzat l’ensenyament obligatori sense obtenir el títol. Es tracta del Pla de Transició al Treball (PTT). Aquest recurs té l’objectiu de proporcionar-los els coneixements, les competències i les habilitats necessàries per garantir la seva continuïtat dins el sistema educatiu reglat. En el curs 2023-2024, van participar en el pla 82 joves i el 86,6% va obtenir el certificat. D’aquests, el 78% va continuar el seu itinerari educatiu i el 12,2% es va inserir al món laboral.

“L’SMO ha esdevingut un equipament amb un paper important en l’economia gironina. Girona és un motor econòmic de la regió i de Catalunya, i des de l’Ajuntament treballem perquè això segueixi sent així”, ha afirmat la regidora de Treball, Raquel Robert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.