Economia

Vocacions perdudes

En oficis de tota la vida com els carnissers, peixaters o serrallers costa trobar professionals per posar-se darrere el taulell

Els sectors del transport i la construcció alerten que per atreure joves ben formats calen més cicles i donar valor a l’ofici

“A França la formació depèn de les cambres de comerç i s’aprèn l’ofici i a portar una empresa”
“Tenim tanta oferta que es desconeix, i és important per formar-se al llarg de la vida”

Pei­xa­te­ries, car­nis­se­ries i xar­cu­te­ries de tota la vida van des­a­pa­rei­xent amb comp­ta­go­tes del comerç de pro­xi­mi­tat. L’incre­ment de cos­tos, la inflació i els can­vis en els hàbits de con­sum no ho posen fàcil als petits nego­cis, sovint amb estruc­tu­res fami­li­ars que miren de qua­drar els números per man­te­nir l’acti­vi­tat. El pro­blema prin­ci­pal, però, és que els costa tro­bar per­so­nal que domini l’ofici i es vul­gui posar dar­rere el tau­lell. No hi ha relleu i, quan arriba el moment de jubi­lar-se i vol­drien tras­pas­sar el negoci, aca­ben tan­cant forçosa­ment. La situ­ació no és nova i ha posat en alerta els gre­mis. “Al Pallars els pro­pers cinc anys ple­ga­ran la mei­tat dels car­nis­sers”, asse­gura el pre­si­dent de la Fede­ració Cata­lana de Xar­cu­ters i Can­sa­la­ders, Pròsper Roig, que diu que és una situ­ació que es repe­teix en altres punts del país, com ara a les Ter­res de l’Ebre. Segons explica, fins i tot a comar­ques com Osona o la Gar­rotxa s’està incen­ti­vant el relleu dels nego­cis amb línies d’ajuts de l’admi­nis­tració.

És una rea­li­tat que pre­o­cupa els dos gre­mis d’ali­men­tació, que no veuen la manera de pres­ti­giar un ofici que es va per­dent. “For­mem els que tenim a casa, als obra­dors, però ens costa incor­po­rar gent de fora”, explica Roig, que també pre­si­deix Gre­mi­carn, de Bar­ce­lona, on s’impar­tei­xen cur­sos de for­mació per apren­dre a tallar i ela­bo­rar la carn donant les noci­ons bàsiques per por­tar un obra­dor. Una for­mació que impar­tei­xen amb ajuda de l’admi­nis­tració però que cal­dria ampliar recu­pe­rant els cicles for­ma­tius de car­nis­sers i xar­cu­ters que van des­a­parèixer coin­ci­dint amb el boom de la res­tau­ració i la cuina. Seria una manera de donar més “pres­tigi” a una for­mació reglada amb l’empresa. “A tot Europa i a França la for­mació depèn de les cam­bres de comerç i els joves apre­nen l’ofici i a por­tar una empresa”, defensa el por­ta­veu dels car­nis­sers.

El pre­si­dent del gremi de pei­xa­ters de Cata­lu­nya, Àlex Goñi, alerta que el sec­tor està en “estat crític” i els dar­rers sis anys ha vist com tan­ca­ven un 24% de les pei­xa­te­ries del país. Les últi­mes dades indi­quen que els cata­lans van men­jar el 2023 un 18% menys de peix. “Tenim un peix fantàstic, però si no el podem pes­car i a més la gent no el cuina a casa, no anem bé”, refle­xi­ona sobre un con­sum a la baixa i unes res­tric­ci­ons per sor­tir a pes­car que imposa Brus­sel·les per reduir les cap­tu­res al Medi­ter­rani. “No tinc fills ni nets que vul­guin con­ti­nuar i pot­ser em pot tocar a mi ple­gar”, lamenta, i hi afe­geix que és una feina que no atreu els joves, que “pre­fe­rei­xen anar a fer el mateix jor­nal a un altre lloc”. La manca de relleu no hi ajuda i tam­poc la burocràcia, que asse­gura que “ofega” els nego­cis fami­li­ars, que “ja són fei­xucs de por­tar” i no tenen més hores per omplir la pape­rassa que es demana per com­plir amb les ins­pec­ci­ons i no ser mul­tats.

En la mateixa situ­ació es tro­ben els agri­cul­tors o rama­ders que deci­dei­xen con­ti­nuar amb les explo­ta­ci­ons fami­li­ars, on la feina al camp o lli­gada al bes­tiar s’allarga fent hores de des­patx. Els ajuts de l’admi­nis­tració, amb un import total de 9,5 mili­ons, van acon­se­guir atreure l’any pas­sat 239 joves a fer el pas d’incor­po­rar-se al sec­tor pri­mari. Per aju­dar les explo­ta­ci­ons que comen­cen, el Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura, Rama­de­ria, Pesca i Ali­men­tació ini­ciarà un nou curs de gestió empre­sa­rial a l’Escola Agrària Fores­tal de Santa Coloma de Far­ners.

Tam­poc tro­ben relleu els ser­ra­llers: la majo­ria han après l’ofici de manera auto­di­dacta. Una pro­fessió espe­ci­a­lit­zada a fabri­car i arre­glar panys, por­tes i cai­xes for­tes. “De feina en tenim i molta, però no tro­bem qui la faci”, diu el pre­si­dent del gremi dels ser­ra­llers de Cata­lu­nya, Jesús González, que lamenta que s’hagi dei­xat per­dre la figura de l’apre­nent. “Espe­ren fins als 18 anys per fer el con­tracte i per això ja aga­fes un ofi­cial for­mat que pot anar pel seu compte”, explica el pre­si­dent del gremi d’aquest ofici en cons­tant trans­for­mació “per estar al dia i anar al davant dels lla­dres”, on la incor­po­ració de l’electrònica als tan­ca­ments ha estat fona­men­tal.

Com passa amb les pro­fes­si­ons que neces­si­ten gent amb ofici, el gran pro­blema és voca­ci­o­nal però també for­ma­tiu. Altres sec­tors com la indústria, la fus­te­ria, l’elec­tri­ci­tat, la mecànica, la cons­trucció o el trans­port, tenen molts pro­ble­mes per tro­bar per­so­nal qua­li­fi­cat. El direc­tor de l’asso­ci­ació de trans­por­tis­tes de Girona, Ase­trans, Jordi Espar­ra­guera, diu que els costa rejo­ve­nir les plan­ti­lles i tro­bar pro­fes­si­o­nals que vul­guin pas­sar hores al volant. “S’ha de tenir en compte que som un ser­vei essen­cial”, explica, i adver­teix que és una feina que fa l’esforç de poder con­ci­liar i ofe­rir vehi­cles “més còmodes i moderns”. Els pro­pers anys es cal­cula que a l’Estat espa­nyol s’hau­ran d’incor­po­rar 30.000 trans­por­tis­tes. “Abans ens venien els joves amb car­net de camió quan aca­ba­ven el ser­vei mili­tar”, explica Espar­ra­guera, i ara veu una situ­ació ben dife­rent, ja que avui els futurs con­duc­tors s’ho pen­sen dos cops perquè s’hau­ran de pagar el car­net –uns 2.500 euros–. “Tenim aquesta bar­rera i el límit de l’edat a par­tir dels 18 i 21 anys”, indica el direc­tor d’Ase­trans Girona. El sec­tor està satis­fet de la implan­tació dels cicles for­ma­tius que s’han des­ple­gat a les qua­tre demar­ca­ci­ons i a Vic per pre­pa­rar els qui es volen exa­mi­nar dels car­nets C i D per por­tar cami­ons i auto­bu­sos. “S’ha de fer difusió i can­viar la per­cepció de la pro­fessió.” I remarca la col·labo­ració amb l’admi­nis­tració per for­mar prac­ti­cant amb simu­la­dors de con­ducció.

A l’obra fal­ten mans

Hi ha molts motius que expli­quen la falta de voca­ci­ons en el món de la cons­trucció. En pri­mer lloc, pateix, com la resta d’ofi­cis manu­als, un des­pres­tigi que, en el seu cas, s’accen­tua per la forta sotra­gada que va supo­sar el 2008 la crisi econòmica i immo­biliària, que va expul­sar molts tre­ba­lla­dors. “No han tor­nat per l’edat o perquè amb la crisi van can­viar de sec­tor”, explica el pre­si­dent del gremi de Cons­truc­tors de Bar­ce­lona, Josep Antoni Martínez Zaplana. Hi ha ofi­cis dins el ram, com són els gui­xai­res, que es tro­ben en perill “d’extinció” perquè s’han fomen­tat altres models cons­truc­tius i ara no se’n tro­ben. En plena emergència resi­den­cial i l’anunci del govern català de cons­truir 50.000 pisos els pro­pers anys, el sec­tor té clar que haurà de recórrer cada vegada més a la immi­gració per tenir prou mà d’obra, que “tam­poc està for­mada”. Per al pre­si­dent del gremi és impor­tant que l’admi­nis­tració ajudi amb l’accés a cen­tres com l’ins­ti­tut Escola del Tre­ball de Bar­ce­lona, on s’ense­nya l’ofici, i que hi hagi una col·labo­ració estreta amb les empre­ses per conèixer qui­nes són les deman­des i poder cobrir els llocs de feina. “L’ofici s’aprèn tre­ba­llant i tenint ganes de fer una for­mació cons­tant”, defensa Martínez Zaplana, que remarca que el sec­tor s’ha anat auto­ma­tit­zant i ja no té una imatge tan “fei­xuga” com anys enrere. Per als cons­truc­tors s’hau­ria de recu­pe­rar el con­tracte d’apre­nent a par­tir dels 16 anys perquè era la manera de començar “des de la base per no córrer i per gua­nyar temps i experiència”.

Una FP a demanda

El nou secre­tari de l’FP al Depar­ta­ment d’Edu­cació, Fran­cesc Roca, des­taca que a part dels cicles for­ma­tius exis­tei­xen els cer­ti­fi­cats de pro­fes­si­o­na­li­tat per donar sor­tida a aquesta demanda de pro­fes­si­ons que no tenen relleu. “És una bona opció per aju­dar a començar la car­rera pro­fes­si­o­nal i anar ampli­ant conei­xe­ments”, explica d’una for­mació bàsica per ini­ciar els iti­ne­ra­ris que els gre­mis i les asso­ci­a­ci­ons recla­men. L’oferta edu­ca­tiva actual també inclou els pro­gra­mes de for­mació i inserció per als alum­nes que han aban­do­nat els estu­dis i es volen rein­cor­po­rar apre­nent un ofici. “Estem tre­ba­llant per abor­dar aquest aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur, i l’FP és una peça clau per millo­rar els nivells de qua­li­fi­cació”, defensa. Hi ha una oferta diversa que es vol adap­tar al ter­ri­tori des­ple­gant els cen­tres inte­grats de l’FP, els cen­tres de tre­ball, les esco­les agràries o cen­tres específics d’ali­men­tació com el que hi ha a Mer­ca­barna, on es fan cicles i pro­gra­mes d’inserció per for­mar auxi­li­ars de car­nis­sers o pei­xa­ters. “Tenim tanta oferta, que es des­co­neix, i és impor­tant per for­mar-se al llarg de la vida.” El màxim res­pon­sa­ble de l’FP remarca que es vol poten­ciar els cen­tres on els docents i els experts del sec­tor, amb la impli­cació de les empre­ses, s’ori­en­tin per for­mar l’alumne perquè acabi sent un pro­fes­si­o­nal. Al seu parer hi ha un canvi impor­tant entre el jovent a l’hora de deci­dir el seu futur pro­fes­si­o­nal: “Ara no només bus­quen que sigui un bon sou, també miren els torns i si tre­ba­llen els caps de set­mana.”

Victòria Esteban i Xavi Bou Xarcuters de Barcelona

“La meva filla no va voler continuar el negoci perquè hi veia massa obligacions i dedicació”

La Victòria ha estat l’ànima de la xarcuteria Sicart i la tercera generació d’aquest negoci familiar, al barri de Gràcia, fins que li va arribar l’hora de jubilar-se, fa dos anys. “La meva filla no va voler continuar perquè veia que hi havia massa obligacions i dedicació exclusiva”, explica en relació amb una situació que no és nova dins el sector i que obliga molts a buscar el relleu a fora abans que plantejar-se tancar. Per la Victòria treballar els dissabtes tota la seva vida no ha suposat mai un sacrifici, però entén que sigui un dels motius que faci rumiar als qui “s’ho miren des de fora” i que costi trobar personal per fer torns tant a l’obrador com a la botiga. “Ens hem pogut guanyar bé la vida, però perquè tot rutlli sempre s’hi ha de ser i mirar d’avançar-te al que vol la clientela per no quedar enrere”, explica sobre una oferta de xarcuteria que va ampliar amb menjars cuinats.

La botiga es pot dir que pràcticament no va tancar perquè va canviar de mans d’un dia a l’altre. Xarcuteries Bosch ha agafat les regnes del mateix local situat al carrer comercial de Gran de Gràcia. Un dels seus propietaris, Xavi Bou, assegura que era una oportunitat per donar continuïtat al comerç de proximitat.“Som la sisena generació i creiem en el producte d’elaboració artesana”, explica sobre aquest negoci familiar que va néixer el 1863 al barri del Clot i s’ha anat ampliant amb una nau al districte de Sant Martí per arribar a les sis botigues que té distribuïdes per Barcelona.

L’empresa es va fer càrrec de tota la plantilla que treballava a can Sicart. “És una de les principals mancances, perquè no tenim estudis reglats i es forma el personal amb els cursos del gremi, però ens costa que els joves s’enganxin a l’ofici”, lamenta Bou, que veu com s’escullen altres perfils que tampoc tenen tanta sortida. “Tenim treballant joves que han fet cuina i que veuen una sortida i un bon sou”, diu de les noves generacions que descobreixen la professió com a segona opció. “Volem ampliar l’oferta de productes propis a les nostres botigues”, comenta. “S’estan tancant petits negocis i s’està traslladant el consum cap a les grans superfícies”, lamenta, quan parla d’un canvi d’hàbits que al seu parer minva “la llibertat” de la clientela per escollir i el tracte directe amb el xarcuter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia