economia
La retenció de talent, gran repte de les empreses gironines
La retenció de talent és un dels grans reptes a què s’enfronten les empreses gironines. Així ho assenyala Josep Salvador, responsable de KPMG a Girona des de l’octubre passat. Salvador explica que “és un problema general, però a Girona encara costa més, perquè es tendeix molt a acabar a Barcelona”, on no només hi ha empreses més grans, sinó, en general, sous millors. “Aquí, cada vegada hi ha empreses més grans, i això ajuda que la gent no hagi d’anar fora, però en la retribució hi ha una diferència a la baixa”, afirma Salvador, que subratlla que “no hi ha una solució lògica”, tot i que apunta també a posar en valor el fet de viure en una bona zona com Girona.
KPMG, l’única de les quatre grans companyies mundials consultores i auditores amb presència Girona, és la responsable junt amb la Càtedra Cambra de l’Empresa Familiar de la UdG de l’informe anual Girona 100 SA sobre les 100 principals empreses de la demarcació. Justament en l’últim informe, les empreses expressaven que la retenció de talent era la seva principal preocupació, seguida, a distància, pel cost de les matèries primes i per la transformació digital.
Transformació digital
Quan a la transformació digital, Salvador assenyala que és un camp en què totes les empreses “s’hi estan posant”, però que també va molt lligat a la mida de l’empresa i a la capacitat de tenir talent, ja que requereix un “coneixement que no és tan fàcil d’obtenir”. La intel·ligència artificial obre molts camins. “La tecnologia ja hi és, però cal buscar com ens pot ajudar. Encara falta molt camí, d’idea de com usar-la, no tant de tecnologia”, diu Salvador, que subratlla que la implantació de noves tecnologies “ha d’ajudar a ser més eficaços, però no ha de suposar una reducció de llocs de treball”. En aquest sentit, apunta que el que sí que es troben són “canvis de rols, potser de més valor afegit”. Lligada a l’augment tecnològic, hi ha la problemàtica de la ciberseguretat, que ha anat evolucionant i ara és “un element molt transversal que pot afectar qualsevol procés”, avisa Salvador, que remarca la importància de la conscienciació al personal.
Empreses familiars
Una de les principals característiques del món empresarial gironí és l’alt volum de les empreses familiars. En l’estudi Girona 100 SA, suposen gairebé el 80%, però Salvador assenyala que, si es tenen en compte també les més petites que no entren en l’estudi, serien entre el 85% i el 90% de les empreses de la demarcació.
En aquestes empreses, l’obtenció de talent va lligada a planificar bé –“amb temps”, subratlla Salvador– la successió i formar bé els futurs responsables, però també, cada vegada més, a cercar perfils professionals fora. “Un extern pot ajudar a canviar les coses”, destaca el responsable de KPMG a Girona, que explica que un sector que s’està professionalitzant molt a la demarcació és el de les càrnies, un dels més potents a comarques gironines.
Sostenibilitat
Un altre dels grans reptes actuals de les empreses gironines és no només tenir pràctiques sostenibles –“tothom està implantant canvis, és la garantia de viabilitat futura: o ets sostenible o moriràs”, assegura Salvador–, sinó també adaptar-se a la nova normativa europea que els obliga a recopilar i transmetre molta informació interna en aquest camp: “Inclou informació sensible, i hi ha moltes reticències.”