economia
CCOO denuncia que la bretxa salarial real de gènere només s’ha reduït 200 euros
Comissions Obreres (CCOO) denuncia que la diferència salarial real entre homes i dones només s’ha retallat 200 euros des del 2008, ja que en aquest període s’han apujat tant els salaris dels treballadors com els de les treballadores. Ho revela l’estudi “Bretxa salarial de gènere a Catalunya, 2022” que ha presentat el sindicat aquest divendres i que detalla que les dones haurien de cobrar un 24,24% més que els homes per arribar a l’equiparació salarial. La bretxa s’ha reduït un 35% des del 2014, però el 2022 encara es va situar en una diferència de 6.197 euros.
Segons el sindicat, gairebé la meitat de la diferència salarial s’explica pels complements del sou, ja que la diferència entre el salari bàsic que cobren homes i dones és només del 15,6%, però si ens fixem en els complements, les dones haurien de percebre un 48,8% més per arribar al nivell dels homes. I en el cas de les hores extres, un 137% més. La secretària de Dones i Polítiques LGTBI de CCOO, Mentxu Gutiérrez ho atribueix al biaix de cures: “Les dones no treballen de nit i no fan hores extra perquè no tenen disponibilitat per la qüestió de cures”.
En aquest sentit, l’informe mostra com la bretxa salarial entre homes i dones s’amplia gairebé deu punts a partir dels 35 anys, coincidint amb l’entrada de les dones a la maternitat. I continua creixent fins a desembocar en una bretxa en la pensió mitjana de jubilació, que l’any 2023 era del 57,2%.
Per altra banda, el treball a temps parcial és un dels factors més rellevants en la bretxa salarial, ja que a Catalunya implica gairebé un 20% de les dones, i en canvi només un 7% dels homes. Segons CCOO, aquesta diferència es podria reduir mitjançant la reducció de la jornada laboral, ja que incentivaria les dones a agafar feines a temps complet.
L’informe revela també que la bretxa salarial s’està reduint als segments més alts de l’estructura, sobretot en les dones que tenen formació universitària, però en canvi, no disminueix en els sous precaris. A més, després de les caigudes accentuades del 2019 i el 2020, la reducció s’ha alentit. L’autora de l’estudi i sociòloga de la Fundació Cipriano García ha detallat que “hem entrat en un període d’estabilitat, estem reduint bretxa, però a una velocitat no tan gran”. Per això, la sociòloga ha posat èmfasi en la necessitat de continuar aplicant polítiques per reduir la diferència salarial. L’informe presentat es basa en l’Enquesta d’Estructura Salarial de l’Institut Nacional d’Estadística.