economia
Barcelona posarà més caixers als mercats per reactivar el comerç
L’Ajuntament consolida la prova pilot engegada a 4 mercats el 2023, i n’afegeix dos més a Santa Caterina i Vall d’Hebron
El consistori també treu a subhasta els caixers dels 6 mercats i també de 57 establiments alimentaris dels mercats
L’Ajuntament de Barcelona continua apostant per acostar els serveis bancaris als mercats municipals. Després de dos anys d’haver iniciat una prova pilot a quatre mercats, el de Sant Antoni, Besòs, Sants i La Llibertat, ara ho vol estendre a dos més, Santa Caterina i Vall d’Hebron. És per això que ara l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) treu a subhasta no només la gestió dels quatre caixers que ja estan en funcionament, sinó també la de dos terminals nous. La gestió dels sis caixers s’adjudicarà per deu anys i formarà part d’una mateixa licitació. La regidora de Comerç, Restauració i Mercats de l’Ajuntament, Raquel Gil afirma que “els mercats municipals són espais dinamitzadors de la vida de barri, equipaments de proximitat que, amb iniciatives com la dels caixers automàtics, contribueixen a acostar diferents serveis al conjunt de la ciutadania i a fer front a les dificultats d’accés als serveis bancaris en determinades zones de la ciutat”. Gil destaca el paper dels mercats com a “tractors de proximitat, tant del comerç com de la vida de barri”.
Els caixers dels mercats han de permetre l’ingrés d’efectiu, de manera que els comerciants dels mercats no hagin de sortir de l’equipament amb la recaptació per portar-la a una entitat bancària. També permeten el canvi de bitllets per diners en metàl·lic per satisfer la necessitat dels paradistes.
Es va decidir fer la prova pilot després del treball previ d’identificació d’aquells barris on el tancament d’oficines bancàries havia generat més problemes d’accés a aquests serveis.
A subhasta 57 establiments alimentaris
La subhasta oberta per l’IMMB també inclou el conjunt de parades dels mercats municipals que actualment estan vacants. Són 57 establiments alimentaris distribuïts entre 19 mercats diferents (Barceloneta, Besòs, Bon Pastor, Canyelles, Ciutat Meridiana, Guinardó, Guineueta, Les Corts, Lesseps, Llibertat, Poblenou, Provençals, Sagrada Família, Sant Gervasi, Sant Martí, Sants, Sarrià, Tres Torres i Trinitat), 4 establiments no alimentaris distribuïts en tres mercats (Besòs, Sant Andreu i Encants de Sant Antoni) i 46 magatzems distribuïts entre deu mercats (Besòs, Bon Pastor, Canyelles, Clot, Encants Sant Antoni, Guineueta, Mercè, Poblenou, Sant Andreu i Trinitat).
Aquesta nova subhasta dona continuïtat al procés engegat pel govern Collboni per reactivar els establiments tancats. Segons informa el consisori, la licitació es fa a través d’un sistema més àgil, amb preus més ajustats, i amb la possibilitat en tots els casos de poder fer una adjudicació inicial de tres anys i facilitar que part de la taxa d’adjudicació es pugui abonar de forma repartida entre aquests primers 36 mesos. A partir d’aquest moment, la persona adjudicatària pot sol·licitar una pròrroga abonant només la part restant de la taxa.
Amb aquest sistema, l’any passat es van adjudicar un total de 19 establiments comercials en diferents mercats i 12 magatzems. La licitació, amb tot, no és l’única via per poder accedir a la titularitat d’un establiment als mercats municipals, la forma més habitual és la del traspàs. Durant el 2024, es van tramitar canvis de titularitat en 99 establiments alimentaris i no alimentaris i en 30 magatzems. Aquestes xifres posen de manifest que els mercats municipals mantenen el seu atractiu.