Economia

Les vaques més magres dels camps peninsulars

Economia

Les vaques magres pasturen per bona part del món malgrat que alguns governs insisteixin a negar-ho contra vent, marea i totes les evidències possibles: atur, baix creixement, preus disparats, austeritat en el crèdit, contenció en el consum i una economia familiar en molts casos massa hipotecada.

La xarxa Hispalink, formada per una quinzena d’universitats de tot l’Estat espanyol, va fer públiques ahir les seves previsions de creixement de l’economia espanyola per a aquest any i els dos propers, dades que auguren una època famèlica per a les vaques espanyoles i sobretot per a les catalanes. La previsió és que l’economia creixi un 2,3% a l’Estat i un 1,9% a Catalunya, la comunitat autònoma que menys creix, juntament amb les illes Canàries. El País Valencià creixerà en la mitjana estatal mentre que les Balears ho faran dues dècimes per sobre, un 2,5%.
El creixement, que Hispalink calcula a partir de la variació del valor afegit brut (VAB) i no del producte interior brut (PIB), és encara més pessimista per als anys 2009 i 2010: 1,9% i 1,2%, respectivament, per a Espanya, i 1,7% i 1,2% per a Catalunya. L’any vinent, el Principat tornarà a ser la comunitat que creixerà menys, segons les previsions de les universitats, en aquest cas amb el mateix nivell que les Canàries, Cantàbria i Navarra. El 2010, però, l’economia catalana creixerà igual que la mitjana estatal. El País Valencià creixerà els dos anys propers en la mitjana, i les Balears, per sobre: 2,2% el 2009 i 1,4% el 2010.

Les previsions per sectors revelen que el pitjor comportament el registra la construcció, que entra en recessió aquest any, amb un creixement negatiu de dues dècimes a l’Estat, i que en els dos propers anys decreixerà un 1,8%. Les dades són pitjors per a Catalunya, malgrat que no és de les comunitats on aquest sector té més pes, i el decreixement en VAB de la construcció serà d’un 1,4% aquest any, un 3% l’any que ve i un 2,5% el 2010. Per contra, el sector que resisteix millor són els serveis.

Aquí fa més baixada
El professor de la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona Raül Ramos, que ha sigut un dels coordinadors de l’estudi d’Hispalink per a Catalunya, va explicar a l’AVUI que el fet que l’economia catalana creixi menys que l’espanyola no està tan relacionat amb la construcció com amb el sector immobiliari: “A Catalunya s’han creat moltes petites immobiliàries els últims anys, i ara estan patint. Per això l’ajust és més fort aquí”. Aquest sector, però, no és l’únic responsable, sinó que la indústria, amb molt pes, també ha patit una frenada: “La indústria catalana exporta molt fora de la zona euro, i la depreciació del dòlar respecte a l’euro li ha dificultat aquestes exportacions”. El president d’Hispalink, Antonio Pulido, va explicar que el pes a Catalunya de la indústria de l’automòbil, que no viu el seu millor moment, també perjudica l’economia del país. Malgrat aquestes dades, va vaticinar que l’economia catalana “trigarà menys a reactivar-se que l’espanyola, perquè té una gran capacitat d’adaptació. Pot ser que al final de l’any 2009 comenci a veure sortir el sol”, segons les previsions més optimistes, que no es reflecteixen a l’estudi de la xarxa d’universitats.

La V i la U
Pulido va explicar ahir que malgrat que la crisi és de caràcter global, “a Espanya hi ha hagut una desacceleració més forta”, perquè es partia d’un creixement més important: “Si un país creixia per sobre del 4% i ara creix a l’1 i escaig, això és una crisi de cavall”. Pulido va explicar que a l’Estat la crisi més forta s’està vivint actualment i s’allargarà durant el 2009 i part del 2010, quan es pot començar a recuperar. “Depèn de les mesures que apliquin els governs”, va matisar, i va afegir que, actualment, des de l’executiu central “s’estan prenent mesures per frenar la caiguda, però no per afavorir la recuperació”.

El president d’Hispalink va explicar que, si bé als Estats Units la crisi està sent més pronunciada que a la Unió Europea –pot arribar a creixements per sota de l’1%–, els EUA es refaran abans i ja a finals de l’any 2009 tornaran a registrar bones taxes de creixement: “L’economia americana cau en V mentre l’europea en U, de forma més suau, però més sostinguda en el temps”. Els auguris són dolents. Tenim vaques magres, doncs, per estona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.