Economia

Guerra Comercial

Rebuig global a l’escalada proteccionista de Trump

La Unió Europea avisa que els aranzels nord-americans tindran “immenses conseqüències” a tot el planeta

Els principals socis comercials dels Estats Units preparen contramesures, però aposten per continuar negociant

Els aranzels recíprocs d’almenys un 10% a països de tot el món anunciats ahir pel president dels Estats Units, Donald Trump, han generat una onada de rebuig entre els socis comercials del país nord-americà.

La Unió Europea (UE), que haurà de suportar unes taxes del 20% a les seves exportacions als EUA, ha advertit que la política proteccionista del mandatari republicà tindrà “immenses conseqüències” per a “milions de persones a tot el planeta”. “Els aranzels perjudicaran els consumidors a tot el món i se sentiran immediatament”, ha advertit la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen. “La inflació augmentarà”, ha resumit durant un discurs a Samarkanda (Uzbekistan), on participa en la primera cimera entre la UE i els països de l’Àsia Central.

Segons ella, a partir d’ara que serà més car i complicat fer negocis amb els Estats Units, després de vuit dècades de relacions comercials amb Europa que han “creat milions de llocs de treball” i han beneficiat els consumidors de les dues ribes de l’Atlàntic amb “preus reduïts”.

La cap de l’executiu europeu ha reconegut que el sistema comercial global té “deficiències greus” i ha donat la raó a Trump quan diu que alguns països treuen “avantatges injustos de les regles actuals”. És per això que ha assegurat que la UE donarà suport a “qualsevol esforç per adaptar el sistema econòmic mundial a les realitats de l’economia global”. “Però també vull deixar clar que recórrer als aranzels com a primera i última eina no ho arreglarà”, ha avisat.

La presidenta de la Comissió ha assegurat que els vint-i-set estan “preparats per respondre” al proteccionisme dels EUA. Von der Leyen ha explicat que Brussel·les ja té gairebé a punt “un primer paquet de contramesures per respondre als aranzels a l’acer” europeu i ara prepara “noves contramesures, per protegir els nostres interessos i negocis, si les negociacions fracassen”.

En aquest sentit, ha considerat que “encara no és massa tard” per reconduir la situació a través de negociacions, i ha destacat que el comissari europeu de Comerç, Maros Šefcovic, està “en contacte permanent amb els seus homòlegs dels EUA”. “Treballarem per reduir barreres, no per incrementar-les. Passem de la confrontació a la negociació”, ha conclòs.

Starmer, preparat per actuar

En la mateixa línia, el primer ministre del Regne Unit, Keir Starmer, ha allargat la mà a Trump per negociar i evitar una escalada. “Mantenim la intenció d’aconseguir un acord”, ha assegurat Starmer en una breu compareixença durant una reunió amb líders empresarials britànics. “Ningú guanya amb una guerra comercial”, ha recordat.

No obstant, també ha volgut deixar clar que el seu país està “preparat” per actuar en defensa de “l’interès nacional”. “No hi ha cap opció fora de la taula”, ha apuntat.

Starmer ha reconegut que les decisions que els EUA han pres, tindran “un impacte econòmic aquí” al Regne Unit i a tot el món.

El primer ministre d’Austràlia, Anthony Albanese, ha considerat de no amistosos els aranzels del 10% que l’administració de Trump ha fixat per al país oceànic, però ha descartat aplicar represàlies. El dirigent laborista ha declarat que aquestes mesures “no són inesperades, però sí injustificades”, i ha opinat que “no són l’acte d’un amic”. No obstant, ha dit que els productes nord-americans continuaran entrant a Austràlia lliures d’aranzels per no augmentar els preus que suporten els consumidors.

Inversió japonesa en risc

Un altre dels principals aliats dels Estats Units, el Japó, ha protestat contra l’escalada del conflicte comercial. El ministre japonès de Comerç i Indústria, Yoji Muto, ha traslladat al seu homòleg dels EUA, Howard Lutnick, que Tòquio considera “extremadament lamentable” l’aplicació d’un aranzel addicional del 24%. Muto ha avisat que els nous aranzels recíprocs dels EUA poden minvar les inversions de les empreses japoneses a país i això “pot afectar l’economia” nord-americana “de manera directa”. El japó és el principal inversor estranger als Estats units, un dels seus principals socis comercials i el país estranger del qual depenen més llocs de feina nord-americans a la indústria. El ministre no ha descartat cap mesura a l’hora de respondre als aranzels, però ha puntualitzat que encara estan estudiant la manera de reaccionar. “Veurem amb serenitat que és el més efectiu en base als nostres interessos nacionals. Estudiarem totes les alternatives amb cautela i rapidesa”, ha apuntat.

El govern de Corea del Sud també ha expressat la seva profunda preocupació pels aranzels nord-americans, de fins al 26% per a les seves exportacions, i ha anunciat que adoptarà mesures d’emergència de suport als sectors afectats. El president interí, Han Duck-soo, ha convocat una reunió d’urgència i ha ordenat al govern que desplegui “tots els recursos disponibles” per fer front a la mesura. Durant una reunió de l’equip d’estratègia econòmica i de seguretat nacional, a la que han assistit diversos ministres clau, Han ha reconegut que “la situació és molt greu, amb una guerra aranzelària global cada vegada més propera”.

De la seva banda, la portaveu del govern de Taiwan, Michelle Lee, ha anunciat una “protesta formal” davant els EUA per una mesura que considera “totalment irracional i profundament lamentable”. En un comunicat, Lee afirma que la tarifa del 32% que Washington aplicarà a l’illa a partir del 9 d’abril “no reflecteix el veritable estat de les relacions econòmiques i comercials” entre els dos països. No obstant, Taiwan també buscarà “continuar el diàleg bilateral” per defensar els seus “interessos nacionals i industrials”.

La Xina hi respondrà

El portaveu d’Exteriors Xinès Guo Jiakun ha manifestat la “ferma oposició” de la Xina als aranzels del 34% per al país asiàtic anunciats ahir per Trump, que en el seu cas se sumen a les taxes del 20% ja vigents, que sumen un total del 54%. Segons Guo, aquestes taxes suposen “una greu violació de les normes de l’Organització Mundial del Comerç (OMC)” i “soscaven greument el sistema de comerç multilateral basat en regles”.

En aquest sentit, ha instat Washington a “rectificar les seves postures errònies” i ha advertit que Pequín prendrà “les mesures necessàries per preservar amb fermesa els seus legítims interessos”. Preguntat sobre si la Xina podria negociar una resposta coordinada amb altres països asiàtics, el portaveu ha apuntat que “està clar per a tots que cada vegada més països s’oposen al comportament intimidatori unilateral dels Estats Units”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]