Economia

Estats Units

Coure, or, productes farmacèutics, fusta i alguns minerals esquiven els aranzels

L’ordre de Trump exclou alguns articles amb implicacions per a la seguretat nacional

Rússia, Bielorússia Cuba i Corea del Nord també se’n lliuren perquè ja tenen sancions econòmiques elevades

Els aranzels globals d’almenys el 10% anunciats ahir pel president dels Estats Units, Donald Trump, a les exportacions als EUA de més d’un centenar de països de tot el món no afectaran tots els sectors. En queden fora les importacions a les quals Washington ja ha imposat taxes del 25%, com l’acer, l’alumini, els automòbils i els seus components, però també altres articles clau per a la “seguretat nacional”.

És el cas del coure, els lingots d’or, els productes farmacèutics, els semiconductors, articles de fusta, l’energia i altres minerals “no disponibles” al país nord-americà. Aquestes excepcions es fonamenten en una secció de la llei federal per a casos de guerra i defensa nacional, i també en la Llei d’Expansió Comercial de 1962, que habilitat el Departament de Comerç a investigar les implicacions per a la seguretat nacional de determinades importacions, explica Efe.

Les noves ordres de Trump tampoc s’apliquen als productes del Canadà i Mèxic inclosos al tractat comercial trilateral amb els Estats Units. A més, tot i que aquest dijous entren en vigor les noves taxes del 25% per als automòbils fabricats als dos altres països d’Amèrica del Nord, els components per a l’automoció mexicans i canadencs queden exempts dels aranzels.

També han quedat exempts dels nous aranzels globals Rússia, Bielorússia Cuba i Corea del Nord, perquè aquests països ja suporten sancions econòmiques més elevades, segons la Casa Blanca.

L’excepció dels barrets jueus sevillans

Els Estats Units han aplicat un aranzel del 4% d’impostes generals a totes les seves importacions, però alguns productes els han de pagar, almenys fins ara.

És el cas dels barrets per als jueus nord-americans que fabrica l’empresa andalusa Fernández y Roche-Industrias Sombrereras Españolas (Isesa). La seva fàbrica, amb seu a Salteras (Sevilla), produeix cada any uns 100.000 barrets, el 60 o 70 per cent dels quals van dirigits al mercat jueu ortodox. Entre 20.000 i 25.000 s’exporten a Israel i 30.000 més als Estats Units, sobre tot a Nova York. Els seus productes estan exempts de taxes d’entrada als EUA per un acord “religiós” de la comunitat jueva amb el govern nord-americà.

El gerent de l’empresa, Abraham Mazuecos, ha explicat a l’agència Efe que “si tot continua fins ara, aquests barrets no han de pagar impostos”, però si això canvia, hauran de repercutir un 20% addicional a uns productes que tenen un preu d’entre 80 i 150 euros, segons el model.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]